Laadukasta modernia folkia – arviossa Urferd

Julkaistu Infernossa 4/2022.

15.06.2022
URFERD
Resan
BLACK LODGE

Sinfonisen power metal -larppibändin Twilight Forcen ja Agesnimisen black metal -yhtyeen multi-instrumentalistin, ruotsalaisen Daniel Beckmanin sooloprojekti Urferd tarjoaa keskiaikaiselta kalskahtavaa pakanallista musiikkia. Beckmanin sävelissä on paljon esimerkiksi Heilungia ja Wardrunaa, mutta kokonaisuudessa on kuultavissa huomattavasti enemmän elokuvallisia ja videopeleistä tuttuja elementtejä.

Urferdin musiikki ei ole niinkään autenttista pohjoista folkia, vaan modernimpaa ja populistisempaa (jos termi sallitaan) tavaraa. Ei tämä missään nimessä huonoa musaa ole, mutta puristeille tällainen ”popimpi” folkki saattaa resonoida nihkeämmin.

Debyyttilevy Resanilla on kahdeksan perkussiovetoista, joutuisasti jolkottelevaa ja pääosin jousisoittimille sävellettyä biisiä. Muutamassa kappaleessa on tutuhkon kuuloisia melodioita, jotka voi tunnistaa myös kotimaisen kansanmusiikin kautta. Esimerkiksi levyn päättävä Dvala on hämmentävän lähellä Nuku nuku nurmilintua.

Ei lainkaan hassumpi aloitus, ja kyllä levylle jatkajan mieluusti soisi. Laadukasta folkia ei ole tässä maailmassa liikaa.

Lisää luettavaa