Lämmin suositus kaikille kunnon kuolopäille – arviossa Fulci

Julkaistu Infernossa 7/2021.

FULCI
Exhumed Information
TIME TO KILL

Italialaiskolmikko on napannut nimensä maanmieheltään, edesmenneeltä elokuvaohjaajalta Lucio Fulcilta. Myös levyjensä hurmeiset teemat ovat ”goren kummisedän” elokuvista, joista on tällä kertaa vuorossa Voices from Beyond. Tyylilajina on death metal. No, kuinkas muutenkaan, mutta se ei ole koko totuus.

Fulcin kolmas levy alkaa Autopsy-introlla, jonka perään moukaroidaan viisi biisiä jämäkkää kuoloa, jossa kuplii niin brutal-osaston paalutus kuin limaisemman nurkkauksen liisteröinti. Vauhti pysyttelee enimmäkseen maltillisilla kierroksilla ja voimaa haetaan periksiantamattomasta junttauksesta, jonka kuorruttaa mureasti ja matalalta vyöryvä örinä.

Exhumed Informationin erikoisuus piilee siinä, että peräti puolet levyn kymmenestä biisistä on Fulcin ja TV-Crimes-nimellä operoivan artistin yhteistyössä tekemiä kumarruksia Lucio Fulcin ”hovisä- veltäjän” Fabio Frizzin ja kaltaistensa kauhuääniraitahemmojen suuntaan. Instruvedot ovat erittäin herkullisia ja maalaavat nätin pelottavaa maisemaa kuin suoraan 1980-luvun gore-filkasta konsanaan.

Omalaatuisen rakenteensa ansiosta Exhumed Information kestää erinomaisen hyvin kuuntelua ja antaa kuulijalle hieman enemmän kuin peruskuololevy. Armottomasti mylläävä death metal ja tunteikkaana leijaileva soundtrack-kuljettelu on yllättävän toimiva yhdistelmä, ja levyä voi suositella lämmöllä kaikille kunnon kuolopäille.