Merkillisestä tetriksestä puuttuu pala – arviossa Dream Theater

Julkaistu Infernossa 10/2021.

DREAM THEATER
A View from the Top of the World
INSIDEOUT

Vuonna 1988 New Yorkin Long Islandilla perustettu Dream Theater on malliesimerkki asemansa vakiinnuttaneesta yhtyeestä. Nyt viidennentoista levynsä julkaiseva ryhmä nauttii varauksetonta suosiota kannattajiensa keskuudessa, ja bändin musikantit ovat tonteillaan maailman kovimpien joukossa.

Luja hittisuora Images and Wordsistä (1992) Metropolis Pt. 2: A Scenes from a Memoryyn (1999) on täyttänyt maailman salit tämän tästä ja huolehtinut jäsentensä leivästä. Dream Theater on osannut kiemuraisesta ulosannistaan huolimatta koukkujen salat. Siitä on muodostunut helposti lähestyttävä progemetallibändi.

Kun perustajajäsen, rumpalivelho Mike Portnoy jätti porukan vuonna 2010, moni povasi yhtyeen loppua. Mutta kuten uusi albumikin osoittaa, tilalleen istuneen Mike Manginin läsnäolo ei ole ollut myrkkyä bändin olemassaololle. Päinvastoin. Sävellysvastuun vallanneet kiipparisti Jordan Rudess ja kitaristi John Petrucci ovat pääosin onnistuneet säilyttämään bändin identiteetin.

Portnoyn mukana poistui kuitenkin merkittävä osanen. Se The Beatlesille ja Metallicalle nyökkäävä, alakerran lujittava kulmapala, jolla tämä merkillinen tetris kasattiin täydeksi.