Moniulotteinen, kypsä ja ajan ratasta vastustava – arviossa Borknagarin uusintajulkaisu

Julkaistu Infernossa 1/2022.

BORKNAGAR
Borknagar
CENTURY MEDIA

Neljännesvuosisadan ikäinen Borknagar-esikoinen on yksi norjalaisen black metalin kulmakivistä. Levyn vaikutus erityisesti mustan metallin eeppistä laitaa kulkevien bändien nykysoundiin on ollut – joko suoraan tai välillisesti – valtava, mutta harmittavan harvoin tunnustettu.

Albumin kokoonpano on muun muassa Enslavedistä, Gorgorothista, Immortalista ja Ulverista tuttuine muusikkoineen varsinainen black metalin tähtisikermä, mutta Borknagar oli alusta lähtien täysin oma lukunsa. Tuolloin parikymppisen Øystein G. Brunin sävellykset olivat moniulotteisia ja kypsiä, mutta ennen kaikkea ajan ratasta vastustavia, mikä oikeuttaa klassikkostatuksen.

Remasterointi on kaivanut levystä esiin odotettua kirkkautta ja terävyyttä, ja jo legendaarisiksi muodostuneet Pytten-soundit ovat edelleen iso osa albumin identiteettiä. Pelkästä nostalgiahehkutuksesta ei ole kuitenkaan kyse, vaan Borknagar on kaikilla laatukriteereillä yhä täysin relevantti julkaisu.

Borknagarin debyytti muistuttaa, että bändi on edennyt urallaan pitkälle, mutta sen identiteetti on säilynyt lähes muuttumattomana. Tällaiselle jääräpäisyydelle ja trendeistä piittaamattomuudelle ei voi kuin osoittaa kunnioitusta.

Lisää luettavaa