Mustaa metallia uudistamassa sen perusarvoja unohtamatta – arviossa Heltekvad

Julkaistu Infernossa 3/2022.

HELTEKVAD
Morgenrødens Helvedesherre
EISENWALD

Tanskasta tuntuu puskevan paljon mielenkiintoiselta kuulostavaa black metalia, jonka piiriin voidaan lukea myös toissa vuonna syntynyt Heltekvad.

Keskiaikaisista teemoista innostuneen kolmikon taustalta löytyy kokemusta jonkin verran nimeä saaneesta Afskystä, joka on musiikillisesti samalla kartalla kuin Heltekvad. Vastaavia bändejä ovat musiikin puolesta myös Peste Noire ja Ungfell, joten Morgenrødens Helvedesherren yleisotetta voi kuvailla ennakkoluulottomaksi.

Niin satunnainen pillipiiparointi kuin myrskyävä mutta melodinen black metal taittuu Heltekvadilta luontevan kuuloisesti. Albumilta löytyy sopivasti vähän kaikkea, mutta meininki on yhtenäinen ja kantaa mukavasti läpi keskinkertaisempienkin hetkien, jotka nekin ovat selvästi genrensä perustarjonnan yläpuolella.

Heltekvadin ensimmäinen kokopitkä on vakuuttava näyte siitä, mitä syntyy, kun mustaa metallia lähdetään uudistamaan sen perusarvoja unohtamatta. Toivottavasti myös trion tulevaisuus on yhtä antoisa, vastaavia albumeita nimittäin tarvitaan tasoittamaan genreä sakeuttavaa kuonaa.

Lisää luettavaa