Mystinen kiehtovuus iskee välittömästi – arviossa Mystras

Julkaistu Infernossa 11/2021.

03.02.2022
MYSTRAS
Empires Vanquished and Dismantled
I, VOIDHANGER / STELLAR AUDITORIUM

Keskiaikaista tematiikkaa hyödyntävää black metalia soittava kreikkalainen Mystras onnistui kietomaan pauloihinsa viime vuonna ilmestyneellä Castles Conquered and Reclaimed -esikoisellaan. Toiselle levylle tultaessa Mystrarista yksin vastuussa olevan Aylosin visio on vain jalostunut, ja nyt katse on suunnattu selvästi kohti Lähi-itää, teemana ristiretket.

Kappaleissa tapahtuu edelleen joka instrumentin kohdalla paljon, mutta debyyttiä siistimmät ja vähemmän diskanttiset soundit vähentävät kaoottista vaikutelmaa. Yli tunnin kokonaisuuden hahmottaminen, sisäistämisestä puhumattakaan, vaatii paljon kuuntelua, mutta musiikin välittömästi iskevä mystinen kiehtovuus madaltaa vaivautumiskynnyksen lähes olemattomiin.

Empires Vanquished and Dismantled on edeltäjäänsä joka suhteessa monipuolisempi ja paremmin toteutettu levytys. Albumi laajenee helleenisen räyhäkkäästi paiskotun mustan metallin lomaan tyylillä istutettujen välisoittojen, itämaisten vaikutteiden ja melodioiden ansiosta eepokseksi. Ainoastaan debyytin kylmyyttä jäin kaipaamaan inasen.

Lisää luettavaa