Nätisti soljuvaa vihanpurkausta – arviossa Hate

Julkaistu Infernossa 9/2021.

HATE
Rugia
METAL BLADE

Kolmekymmentä vuotta äärimetallia, jonka laatu ei ole juuri notkahdellut. Siinä on tiivistettynä 46-vuotiaan laulaja-kitaristin ATF Sinnerin luotsaaman puolalaispartion tarina. Nyt ollaan kahdennentoista Viha-levyn äärellä, ja jälki on komeaa.

Heti alkuun huomio kiinnittyy uuteen rumpaliin, vasta 23-vuotiaaseen Nar-Siliin, jonka toimitus on äärimmäisen suvereenia ja miellyttävää kuunneltavaa. Rummuissa on myös loistava, orgaaninen mutta väkevä soundi, kuten koko levylläkin. Eeppiset ja äkäiset riffit maalaavat muinaista maisemaa ja iskevät tulikiveä kunnon kipinöillä.

Herra Sinner tulkitsee slaavilaista mytologiaa huokuvat sanoitukset erittäin maukkaalla ja voimallisella murinalla, jonka jokainen tavu lausutaan tosissaan. Löysät pois, kuten musiikissakin. Hate taitaa mustanpuhuvan death metalin takomisen salat likipitäen täydellisesti. Biiseissä kuuluu black metalin etäinen kylmyys, joka osataan naittaa brutaalin kuolomoukaroinnin pariksi.

Kappaleet ovat nätisti soljuvia vihanpurkauksia, joissa rytmitellään kekseliäästi, blastataan kunnon hyökkäysvimmalla ja rakennellaan rauhassa tummia säveliä. Rugia antaa 35 minuutin mitallaan kuulijalle paljon.