Nimensä mukainen suolentyhjennys – arviossa Vastum

Julkaistu Infernossa 9/2019.

Vastum
Orificial Purge
20 Buck Spin

San Francisco, tuo hippien ja katteettoman ilon ikuinen turvasatama. Mutta niin vain sieltäkin löytyy synkeä sivukuja, jonka höyryävästä viemäristä pursuaa vastustamaton kuoleman tuoksahdus. 

Vastum, suomeksi jäte, on dumppausmestoilla nyt neljättä kertaa. Pumpun toiminta on ollut niin salamyhkäistä, että tässä osoitteessa bändin aiemmat ympäristörikokset ovat jääneet tyystin noteeraamatta.

Orificial Purge on nimensä mukainen suolentyhjennys. Tempo pysyy Autopsyn hengessä maltillisena, soolot maalailevat ja riffit painavat kuin lietekaivon rautakansi. Levyllä ryömitään, mutta se tehdään tunnelmallisesti.

Daniel Butlerin tasaisen murakka laulusuoritus on nykymenoa mukaillen vahvasti kaiutettua. Ehkä siksi huomio kiinnittyy ensiluokkaisiin perinnettä rakastaviin riffeihin. Tämä ei ole deathiä hätäilijöille, vaan kuolinpaita neulotaan verkkaan, komppiakitarointia vaalien. Malli on sama vanha, mutta sopii kaikille. 

Hätkähdän tärkeän tosiseikan äärellä: nyt on käsillä aika, jolloin Yhdysvalloissa tuotettu death metal on lähes yhtä laadukasta kuin 1990-luvun juhlavuosina. Skeneä ei olla keksimässä uudestaan, mutta jalostustoiminnan välineet ovat huipputerässä.