Onnistunut harjoittelukierros – arviossa Turris Eburnean ep

Julkaistu Infernossa 7/2021.

TURRIS EBURNEA
Turris Eburnea
EVERLASTING SPEW

On karanteenihommista näemmä siinnyt ihan mielenkiintoistakin projektia. Korona-aikaan perustetun Turris Eburnean ensi-ep:n perusteella death metal -duon touhuissa on vankka idean siemen ja kiintoisa tatsi.

Vaikka ronskia pätkettä on puuhattu ihan omin voimin, narut ovat pysyneet tiukasti näpeissä. Nicholas McMaster soitti basson, multi-instrumentalisti Gabriele Gragmalia veteli kaiken muun, örisi kuin mörkö ja vielä miksasi ja masteroi koko hoidon. Jälki on kaikilla osa-alueilla oikein hyvää ja musiikillisesti jopa miellyttävän tuhlailevaa. Kaikki biisit ovat viisiminuuttisia, vaikka niistä olisi saanut vaivatta rutkasti pidempiäkin. Heikkolahjaisempi bändi olisi paisuttanut samasta ideamäärästä kokonaisen albumin.

Kaksikon musiikillinen kunnianhimo kuuluu teknisessä ja sovituksellisessa mielessä hyvinkin selkeästi. Vaikka kyse ei ole kikkailudödöstä, soitossa esiintyy mukavasti kiharaa ja sulavaa taidonnäytettä. Sovituksiltaan varsin yllätykselliset mutta silti sulavasti etenevät kappaleet ovat kuitenkin se varsinainen asia. Mustalla silattu, jylhän dramaattinen kuolometalli tuo mieleen Celtic Frostin, tiukka teknisyys vie ajatukset Gorgutsin kaltaisten työstäjien suuntaan ja riitaisimmissa soinnutuksissa kuuluvat etäisesti Voivodin avaruudelliset kaiut.

Toivotaan, että jatkoa seuraa – hyvästä suorituksesta huolimatta tästä jää vielä pieni harjoittelukierroksen maku.

Lisää luettavaa