Painostavaa ja primitiivistä – arviossa Tzompantli

Julkaistu Infernossa 6/2022.

01.09.2022
TZOMPANTLI
Tlazcaltiliztli
20 BUCK SPIN

Yllä olevia nimiä on härmäläisen turha edes yrittää lausua, mutta melkoisen painavaa sanottavaa amerikkalaisten debyyttialbumilla on – jopa siinä määrin, että puolisen tuntia tuntuu levylle juuri sopivalta mitalta.

Verkkaisesta, huimimmillaan keskitempoisesta möyrinnästä huolimatta kyse on ehdasta death metalista. Tlazcaltiliztlin tunnelma on kauttaaltaan painostava, ja sen iskevyys perustuu paitsi primitiiviseen lähestymistapaan myös esimerkiksi mesoamerikkalaisesta kulttuurista ammennettuihin synkkiin teemoihin. Oman pikantin lisänsä kokonaisuuteen tuovat tri baalirytmiikkaa ja messuamista sisältävät Yaohuehuetl-intro ja välisoitonomainen Eltequi. Levyn kappaleissa on myös  muutamia heleän yksinkertaisia, maltilla käytettyjä melodioita, joten täysin luupäistä Tzompantlin musiikki ei ole.

Lähes kaikkien trion instrumenttien takana on Brian ”Bigg o)))” Ortiz, jonka toinen mukiinmenevä bändi Xibalba ammentaa sekin tekijänsä kulttuuriperinnöstä ja death metalista, joskin vahvoin hardcore-vaikuttein. Osaavaa ja sopivasti poikkeavaa toimittamista kumpikin.

Lisää luettavaa