Perushyvää kampetta maailmantuskasta kärsiville sieluille – arviossa Golgothan ep

Julkaistu Infernossa 5/2021.

06.08.2021
GOLGOTHA
Remembering the Past – Writing the Future
XTREEM

Espanjalainen doom-ryhmä Golgotha on kokenut vuosien varrella melkoista turbulenssia ja ehtinyt hajotakin pariin otteeseen. Vuonna 2014 tapahtunut viimeisin uudelleenaktivoituminen palautti yhtyeen kokoonpanoon laulaja Amon Lópezin, joka on kitaristi Vicente J. Payan ohella sen ainoa alkuperäinen jäsen. Muu porukka on jälleen vaihtunut viimeisen kahden vuoden aikana, mutta tällä kertaa se ei tunnu hidastavan menoa. Uusi ep sisältää yhden uuden biisin sekä neljä uudelleennauhoitettua versiota yhtyeen vanhoista kappaleista.

Vuonna 1992 perustettu Golgotha liikkuu musiikillisesti hyvin pitkälti samoilla linjoilla kuin varhainen Paradise Lost ja Tiamat. Lópezin äänestä tulee ajoittain mieleen Moonspellin Fernando Ribeiro. Mitään suuria muutoksia yhtyeen linjassa ei ole vuosien saatossa kuultu. Kunhan on opittu tekemään paremmin sitä, mitä on aina tehty.

Uusi sävellys Don’t Waste Your Life on tyylillisesti silkkaa 1990-luvun alun goottidoomia, mutta toteutus ja tuotanto on selkeästi tässä ajassa kiinni. Vanhoja kappaleitakaan ei ole lähdetty sorvaamaan radikaalisti uusiksi, vaan pikemminkin niitä on hiottu sieltä täältä, jotta sävellys pääsisi oikeuksiinsa. Debyytti Melancholylta (1995) alun perin löytyvä Lonely on tästä hyvä esimerkki. Uusi versio kuulostaa vanhaa aavistuksen voimakkaammalta, muttei kuitenkaan modernin kliiniseltä.

Perushyvää kampetta kaikille maailmantuskasta kärsiville sieluille.

Lisää luettavaa