Riffimyrskyjä ja raikkaita soolosateita – arviossa Excuse

Julkaistu Infernossa 7/2019.

Excuse
Prophets from the Occultic Cosmos
Shadow Kingdom

Viitisen vuotta sitten tapahtunut ensikosketus Excuse-yhtyeeseen oli varsin vakuuttava. Tuolloin vasta kaksi demoa julkaisseet nuoret helsinkiläismiehet tuuppasivat tulemaan hyvällä intensiteetillä mustattua thrashiä heavy metal -vaikuttein, ja Path to Extinction -kakkosdemon Black Witch -raita jäi laakista kaaliin soimaan.

Vuonna 2016 ilmestyneelle Goddess Injustice -minialbumille oli löytynyt jo oikea julkaisija, eikä mikään ihme, sillä oma ilme oli jalostunut perinteisempää heavykerrointa ja sävellysten haastavuutta kasvattamalla entisestään.

Jalostus jatkuu Prophets from the Occultic Cosmos -esikoispitkällä. Oskar Lindströmin räyhäkäs laulu, soiton rouhea tatsi ja rivakat tempot muistuttavat edelleen yhtyeen juurista, mutta muuten kappaleet eivät ole kaukana Iron Maidenin kahden ensimmäisen levyn sisällöstä. Kitaroinnissa ei ole säästelty missään kohtaa ja perinnetietoisen hyviä riffimyrskyjä sekä raikkaita soolosateita kuullaan läpi koko levyn.

Debyytin sävellyksissä on myös melko lailla kunnianhimoa, sillä vaikka kokonaisuudella on kestoa optimaalisen vinyylimitan verran, levyltä löytyy vain kuusi kappaletta, jotka bändi kykenee pitämään mielenkiintoisina vaikeuksitta. Jos riffit tästä vielä vähän terävöityvät ja melodiat kiillottuvat, aletaan olla lähellä raakatimanttia.