Sutii lavealla pensselillä ja hyvinkin avantgardistisin ottein – arviossa Ævangelist

Julkaistu Infernossa 2/2021.

22.04.2021
ÆVANGELIST
Dream an Evil Dream III
DEAD SEED

Jenkkiläinen black/death metal -duo Ævangelist oli hieman hämärässä tilassa vuonna 2018. Tuolloin bändin alkuperäinen laulaja Ascaris julkaisi Facebook-päivityksen, jossa kerrottiin toiseen jäseneen Matron Thorniin (kitara, basso, rummut) kohdistuvista raiskaussyytöksistä. Sen jälkeen Matron Thorn ilmoitti Ascarisin olevan ulkona bändistä ja perusti siitä oman versionsa, johon kuuluu hänen lisäkseen solisti Stéphane Gerbaud (ex- Anorexia Nervosa). Ascaris puolestaan väittää yhtyeen olevan hajonnut, sillä hänen mukaansa sitä ei voi olla olemassa ilman hänen ja Matron Thornin yhteistyötä.

Sekavista kuvioista huolimatta yhtye on ehtinyt julkaista yhden ep:n ja kolme pitkäsoittoa, joista tämä uusin sisältää vain yhden kolmevarttisen kappaleen. Lavealla pensselillä ja hyvinkin avantgardistisin ottein suditaan. Yhtyeen dissonanttisesta messuamisesta tulee mieleen Deathspell Omega, välillä vähän liiankin ilmiselvästi.

Vaikka nimikappaleeseen on saatu yllättävän paljon vaihtelua ja erilaisia tunnelmia, ei voi kieltää, etteikö se välillä puuduttaisi. Punaista lankaa on ajoittain vaikea hahmottaa, mistä mieleen hiipii ajatus, että sävellyksen materiaalista olisi saanut helposti kolme neljä erillistä kappaletta, jolloin sisältö olisi kenties muotoutunut hieman helpommin sisäistettäväksi.

Mutta kaikki kunnia taiteilijoille, heidän mielenliikkeilleen ja visioilleen. Ihailen asennetta ja intentiota, mutta tällä kertaa ne eivät tuottaneet täysin immersiivistä kokemusta.

Lisää luettavaa