Sympaattinen ja suupieliä nostattava – arviossa Amon Amarth

Julkaistu Infernossa 6/2022.

30.08.2022
AMON AMARTH
The Great Heathen Army
METAL BLADE

Jos Amon Amarthin melokuoloviikingit ovat tavanneet pistellä yleensä enemmän tai vähemmän vauhdilla, elokuun paahteissa ilmestyvällä kahdennellatoista AA-albumilla keski-ikäiset miehet soittavat keskitempossa.

Se ei tarkoita, etteikö The Great Heathen Armyn materiaali tarttuisi. Useimmat levyn biiseistä kävisivät fiiliksensä puolesta lätkäanthemista, mikä tieto on paras ottaa vastaan turhia miettimättä – varsinkaan sitä, miten heavy metal -hönttiä meno välistä onkaan.

Vaikka ruotsalaiset itse tuntevat tehneensä ”tumman” ja erityisen kuolometallisen albumin, uhkaava tai varsinkaan ilkeä se ei ole. Pitäisinkin The Great Heathen Armya ”äärimetallin” puitteissa varsin nostattavana ja sympaattisena levynä, mikä on näin ankean maailmanmenon puristuksessa viihdyttävää ja suupieliä nostattavaa.

Levyn mieleenpainuvimpia hetkiä on biisi Saxons and Vikings, jonka vierailevana äänenä kuullaan – totta kai! – Saxon-yhtyeen ikihonkaa Biff Byfordia. Toinen erityinen raita on kasarivaikuttein pumppaava Find a Way or Make One, jonka äärellä miettii kuuntelukerrasta toiseen, mitä juustolaatua biisi edustaa. Jotain perin haiskahtavaa mutta oikein maistuvaahan se on.

On todennäköistä, ettei tätä levyä tule kuunneltua loppuelämäänsä, mutta juuri nyt kolpakko kohoaa sen tahdissa korkealle. Tai siis juomasarvihan se toki on.

Lisää luettavaa