Todistusvoimaa, jota kovapäisimmänkään puristin on vaikea lähteä kieltämään – arviossa Satyriconin uusintajulkaisut

Julkaistu Infernossa 5/2021.

21.08.2021
SATYRICON
Dark Medieval Times / Shadowthrone
NAPALM

Norjalaisen black metalin pioneereihin lukeutuva Satyricon on aiheuttanut alkuaikojensa jälkeen alan piireissä ristiriitaisia tuntemuksia, mutta se ei ole koskaan yhtyettä hetkauttanut. Sigurd ”Satyr” Wongraven on jatkanut aisaparinsa Kjetil-Vidar ”Frost” Haraldstadin kanssa pimeyden abstraktien muotojen tutkimista välittämättä genrerajoista tai muistakaan konventioista.

Varhaisen tuotannon puolesta liputtaville on kuitenkin hyviä uutisia, sillä yhtyeen debyyttilevy Dark Medieval Times (1993) ja sitä seurannut Shadowthrone (1994) on nyt julkaistu uudelleen remiksattuina ja remasteroituina laitoksina. Myös kansitaiteet on päivitetty asteen verran tyylikkäämpään muotoon.

Dark Medieval Times on väkevä voimannäyttö vasta 17-vuotiaalta Satyrilta, jonka sävellykset huokuvat mystisyyttä ja toismaailmallisuutta. Levy on melankolian ja aggression täydellinen ristisiitos: kappaleet ovat melodisia mutta samaan aikaan raakoja, mikä tekee levyn tunnelmasta täysin ainutlaatuisen. Frostin ja Satyrin lisäksi levyllä soittavat kitaristi Håvard ”Lamarchand” Jørgensen (ex-Ulver) ja kosketinsoittaja Tord Vardøen.

Kahdeksan kuukautta myöhemmin ilmestynyt Shadowthrone vei ilmaisua entistä melodisempaan ja tunnelmallisempaan suuntaan, vaikka tulta ja tulikiveäkään ei hylätty. Siinä missä Dark Medieval Timesilta kuultaa läpi vihaisuus, Shadowthrone on tunnelmaltaan huomattavasti synkempi. Se on myös kokeellisempi levy, ja Satyrin pyrkimykset kehittyä säveltäjänä ovat selkeästi kuultavissa. Kitaran ja basson varteen pestattiin tällä kertaa Emperor-kitaristi Samoth, kun taas koskettimista vastasi Arcturusin johtohahmo Steinar Sverd Johnsen.

Oli Satyriconin myöhemmistä vaiheista mitä mieltä tahansa, näiden kahden levyn todistusvoimaa on paha kovapäisimmänkään puristin lähteä kieltämään.

Lisää luettavaa