Työmyyrä oikeilla raiteilla – arviossa Blaze Bayley

Julkaistu Infernossa 6/2021.

10.09.2021
BLAZE BAYLEY
War within Me
BLAZE BAYLEY

Metallimusiikin brittiläinen työmyyrä, entinen Iron Maiden -laulaja Blaze Bayley ei hellitä, vaikka lasissa on kohta 60 ikävuotta. Rautaneidon jätettyään Bayley on tahkonnut soolouraansa työteliäästi ja totaalisesta rakkaudesta lajiin. Mies on onnistunut tehtävässään pääosin hyvin, mutta kokenut myös aallonpohjia.

Keväällä 2021 käsissä on järjestyksessään 11. Bayley-albumi, kun mukaan lasketaan 2000-luvun alun kolme Blaze-yhtyeen pitkäsoittoa – jotka lienevät edelleen kovimpia juttuja, mitä Bayley on saanut aikaiseksi. Vaatimattomimmillaan birminghamilaisherrasmies oli vuoden 2012 The King of Metalilla, joka oli suorastaan luokattoman huono kokonaisuus. 2010-luvun alkupuolella Blazellä ei mennyt muutoinkaan kovin vahvasti, ja pahimmillaan mies kiersi milloin minkäkinlaisten sessiomuusikoiden varassa.

Vuosi 2013 kuitenkin muutti kuvioita oleellisesti, kun Bayley löi Marshallit yhteen heavy metal -yhtye Absolvan kanssa. Yhteistyö kitaristiveljesten Chris ja Luke Appletonin, rumpali Martin McNeen ja basisti Karl Schrammin kanssa on kantanut näihin päiviin.

Keikoilla paketti on ollut kasassa jo pitkään, ja viimeistään War within Me’llä aletaan päästä lähelle Bayleyn soolouran alun hittivirtoja. Edeltävä Infinite Entanglement -albumitrilogia piti sisällään paljon hyvää melodista perusheviä, mutta kolmen levyn keskinäinen balanssi heitteli hiukan liikaa.

War within Me’ssä on parasta Appletonien genren nopeusrajoituksia uhmaavan tiukka pikkaus ja hyvät perusriffit. Bändin soitto on muutoinkin timmissä lyönnissä, ja Bayley itse laulaa edelleenkin pirun hyvin. Albumilta löytyy myös Bayleylle ominaisia muutaman sanan hoilauskertosäkeitä, joiden purevuus on aina hieman tapauskohtaista. Tällä levyllä ne pääsääntöisesti toimivat.

Vaikka Bayleyllä ei ole enää rinnallaan Steve Wrayn, Rob Naylorin ja John Slaterin kaltaisia säveltäjäkumppaneita, Blaze ja Absolva ovat alati kestävämmillä raiteilla, joiden suunta on oikea. Maestrolla on vielä aikaa tehdä soolouransa parhaat levyt.

Lisää luettavaa