Upeaa vereslihaisuutta – arviossa Long Distance Callingin livelevy

Julkaistu Infernossa 10/2019.

Long Distance Calling
STUMMFILM
InsideOut

Saksalaisen post-rock- ja progemetallibändin tekemisiä on tullut seurattua kiinnostuksella jo pitkään, ja bändin jykevä livelevy aiheuttaakin hyvää värinää. Berliinissä äänitetty konsertti koostuu pelkistä instrumentaaleista, ja hyvä niin – intensiteetti ja elokuvallisuus on vahvasti läsnä. Sitä korostaa vielä yleisön oikeaoppinen toiminta, eli biisien aikana ei vislailla tai taputella. Efekti on yllättävän jännä ja tuo hyväsoundisen live-esityksen ihmeellisen vahvasti iholle.

Kaksiosainen show, joka julkaistaan ilmeisesti myös kuvamuotoisena, koostuu tuotannon instrumentaalibiiseistä sekä kymmenvuotisjuhliaan viettävästä Avoid the Light -albumista, jolta jätetään esittämättä vain sen laulettu kappale. Vuosien kulumista kappaleiden säveltämisen välillä ei huomaa, siksi tyylikkäästi ne on alun perin laadittu ja tässä yhteydessä esitetty.

Pitkälinjaisia ja aaltoilevia, raukeista suvannoista massiivisiin jyrinöihin äityviä kappaleita kuuntelee liveversioina todella mielellään. Kappaleet ovat studiolevyilläkin loistavia, mutta bändisoitannollisella yksinkertaisuudella napakasti mutta silti eloisasti esitettynä biisimateriaaliin tulee mukaan upeaa vereslihaisuutta.

Yhtye soittaa komeasti ja soundit ovat kohdillaan, joten eipä tästä kauheasti valittamista jää. Tai olisihan mukaan voinut ehkä ottaa jokusen lauletunkin biisin. Nyt ihmisääntä kuullaan vain samplejen ja saksankielisten välispiikkien muodossa.