Vaatii malttia ja aikaa – arviossa Nucleus

Julkaistu Infernossa 7/2019.

Nucleus
Entity
Unspeakable Axe

Chicagolaisnelikon toinen pitkäsoitto tarjoaa kuolometallia, jollaiseen törmää harvemmin. Hommassa on vahvan tekninen ote, mutta luvassa ei suinkaan ole mitään järjenvastaisen kimuranttia kikkailua. Entity leijuu samoissa kosmisissa sfääreissä kuin vaikkapa Vektor, Pestilence ja Nocturnus, mutta on silti aivan omalla kiertoradallaan.

Nucleusin scifikuolossa voi kuulla myös Demilichin ihmeriffien kaltaista luikertelua ja aivan yllärinä Soulside Journey -yhtymiä. Entityssä on kitaristi-laulaja Dave Munteanin örinöitä myöten vahva Darkthrone-debyytin henki – samaa hämärää tunnelmaa ja epätavallisia osien ja tempojen vaihdoksia. Vauhtikin on enemmän maltillinen kuin kaahaava, vaikka rivakampaa lyöntiäkin löytyy.

Muun muassa Vektorille ja Idle Handsille taidetta tehneen Adam Burken avaruuskansi istuu täydellisesti musiikkiin ja tieteiskirjallisuusosaston sanoituksiin. Entity ei aukene aivan heti vaan vaatii malttia ja aikaa. Lopulta se kuitenkin abduktoi kuulijan sisään alukseensa ja vie kosmiselle kiertoajelulle.