Väkevää tekemisen meininkiä puolin ja toisin – arviossa Betelzeuksen ja Ockultistin split

Julkaistu Infernossa 6/2021.

07.09.2021
BETELZEUS/OCKULTIST
Split from the Isolation
INTERSTELLAR SMOKE / KOHINA

Kaukana valtavirran ulkopuolella piilee se väkevin tekemisen meininki, jonka voima ilmenee niin musiikissa, yhteisöllisyydessä kuin yhteistyössäkin. Tämän kuulee sokeakin otsallaan, kun jurnuuttajat kotimaasta ja Ruotsista lyövät hynttyyt yhteen kimppajulkaisun muodossa. Itse fyysinen levy on suomalais-puolalaisten tahojen kustantama.

Lahtelaisen Betelzeusin puolta kuunnellessa huomaa ilokseen, että yhtyeen linja on löytynyt ja selkeytynyt sitten vuonna 2019 ilmestyneen Congolese Sterilization -esikoisalbumin. Mainitun Eyehategodvaikutteet olivat vähän liiankin ilmeisiä, kuten niin monella muullakin sludgeilijalla, eikä perinteisemmästä doom-himmailusta riekkumisineen saatu vielä irti kaikkia tehoja.

Genressään maltillisen mittaiset, mukavan ilmavalla soundimaailmalla siunatut Shitborn ja Paradise/Parasite edustavat kaivatunlaista ahdistavan raastavaa rääkymistä, joka uppoaa jumituksellaan kaaliin väkisinkin. Jälkimmäisen biisin huminaefektit edustavat kokeellisempaa laitaa, ja vaikka ne kuulostavat liiaksi päälleliimatulta, kombinaatio laajentaa bändin ilmaisua oikeaan suuntaan. Vinyylinostajia hellivä bonusbiisi, lainaversio Mayhemin Deathcrustista, on murjottu niin omannäköisekseen, että alkuperäistä ei tahdo heti tunnistaa. Sitä voi pitää hyvänä meriittinä.

Jos suomalaisia ahdistaa, Ockultist keskittyy muhkealla ja muhjuisella äänivallillaan painostavuuteen. Hidasteluun maalaillaan houreisen piinaavia kitarakuvioita, jotka muistuttavat painajaismaista happotrippiä. Kun laulukin on niin matalalta kumpuavaa murinaa, että se uppoaa lähes erottumattomaksi osaksi muita instrumentteja, kappalekaksikko on yhtä ja samaa jykevän vakuuttavaa toimitusta. Nasum-cover Fight Terror with Terror kuulostaa tämän jälkeen väkisinkin hieman irralliselta ja vaisulta, vaikka ei mikään läpiluenta olekaan.

Molemmilla osallistujilla on oma tyylinsä ja vahvuutensa, joten splitti on tasapeli.

Lisää luettavaa