Yllärikanawokki

29.01.2010
Kuva:
Tarpeet (3–4 henkilölle): n. 400–500g maustamattomia kananfileesuikaleita 1 sipuli 1/2 pkt sokeriherneenpalkoja 3–4 porkkanaa 250–300 g smetanaa riisiä lisukkeeksi (tai makaronia, miten itse tykkää!)
Niin Turisas-yhtyeen Netta Skogin harjoittamassa musiikissa kuin ruoanlaitossakin viitataan kevyesti itään päin. Harmonikka ja veitsi puhuvat parhaiten puolestaan. Tee näin:
  1. Laita porkkanat puoliksi ja viipaloi puolikkaista hyvin ohuita viipaleita. Pilko myös koko sipuli viipaleiksi ja puolita lopuksi sokeriherneenpalot.
  2. Laita kasvikset pannulle ja paista kunnes ne alkavat ihan vähän ruskistua. Paista samaan aikaan kanasuikaleet erillisellä pannulla pakkauksen ohjeen mukaan.
  3. Heitä kanasuikaleet kasvisten joukkoon ja lisää samalla smetana. Hauduta pienellä teholla noin viisi minuuttia, niin että smetana on kiinnittynyt kaikkialle kasviksiin ja kanasuikaleisiin. Jos haluat kastikkeesta hieman ”löysempää”, laita smetanaa enemmän!
  4. Keitä riisi tai makaroni tai mitä ikinä nyt valitsitkaan lisukkeeksi.
Netan oma luonnehdinta: ”Ensimmäisenä varmaan herää kysymys kasviksista, että ”miks mä en vaan suoraan osta niitä valmis-pakaste-wokki-pusseja kaupasta?!” ja se onkin se juttu! Ei kaikkea saa tehdä niin helpoksi. Ja sitä paitsi, niissä valmispusseissa on kuitenkin AINA jotakin semmoista, mitä ei voi sietää. Tällä tavalla ainakin itse sain tehtyä hyväksyttävää ruokaa, josta muutkin pitävät. En oikein tiedä, miten tämä resepti syntyi, mutta luultavasti siitä, että itselleni iski himo saada viipaloida jotakin. Kaupasta tarttui sitten mukaani nuo kasvikset, ja kun kanan ystävä olen, oli helppo yhdistää kaikki sitten eräänlaiseksi wokiksi. Smetana saapui kuvioihin vähän niin kuin yllätyksenä, koska en ollut aikaisemmin käyttänyt sitä muualla kuin tortilloissa. Ajattelin sitten kokeilla tuossakin, ja voi hittolainen kun tuli hyvää! Eikä tarvitse mitään mausteita, ei siis niin minkäänlaisia. Tai no tietty, jos tuntuu että se jää vähän mauttomaksi, voi ripotella suolaa mukaan. Niin, ja kerran kokeilin myös kanasuikaleiden tilalla porsaan maustamattomia suikaleita, ja ne käyvät mielestäni ihan yhtä hyvin. Eli siis valinnanvaraa on!” Megan tuomio: ”Yllärikanawokissa aletaan olla niin perusasioiden ääressä kuin mahdollista, mikä ei suinkaan tarkoita etteikö annos olisi herkullinen. Usein yksinkertainen on myös kaunista ja hyvää. Tuoreiden raaka-aineiden käyttö on aina perusteltua, ja pienehkö lisävaiva tekovaiheessa palkitsee kyllä makunystyrät lopussa, kunhan kasvikset vain jättää hieman rapeiksi. Mausteiden käytön suhteen olen kyllä hieman eri mieltä, sillä ripaus aromisuolaa ja pippuria sekä köntti hunajaa saa niin kasvisten kuin kanankin aromit mukavaan, smetanan kannattamaan nousukiitoon. Ensimmäistä kertaa palstan historiassamega_low annoksen ulkonäköön on kiinnitetty edes hieman huomiota valitsemalla soossin kaveriksi värinsä puolesta hyvin soveltuva tricolore-pasta. Luonnollisesti tuorepasta vastaraastetun parmesaaniraasteen kera olisi maun suhteen optimaalisin vaihtoehto, ja kyllä riisikin lisäkkeenä toki hyvin kelpaa.” Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika "Mega" Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Tarpeet (3–4 henkilölle):
n. 400–500g maustamattomia kananfileesuikaleita
1 sipuli
1/2 pkt sokeriherneenpalkoja
3–4 porkkanaa
250–300 g smetanaa
riisiä lisukkeeksi (tai makaronia, miten itse tykkää!)

Niin Turisas-yhtyeen Netta Skogin harjoittamassa musiikissa kuin ruoanlaitossakin viitataan kevyesti itään päin. Harmonikka ja veitsi puhuvat parhaiten puolestaan.

Tee näin:

  1. Laita porkkanat puoliksi ja viipaloi puolikkaista hyvin ohuita viipaleita. Pilko myös koko sipuli viipaleiksi ja puolita lopuksi sokeriherneenpalot.
  2. Laita kasvikset pannulle ja paista kunnes ne alkavat ihan vähän ruskistua. Paista samaan aikaan kanasuikaleet erillisellä pannulla pakkauksen ohjeen mukaan.
  3. Heitä kanasuikaleet kasvisten joukkoon ja lisää samalla smetana. Hauduta pienellä teholla noin viisi minuuttia, niin että smetana on kiinnittynyt kaikkialle kasviksiin ja kanasuikaleisiin. Jos haluat kastikkeesta hieman ”löysempää”, laita smetanaa enemmän!
  4. Keitä riisi tai makaroni tai mitä ikinä nyt valitsitkaan lisukkeeksi.

Netan oma luonnehdinta:

”Ensimmäisenä varmaan herää kysymys kasviksista, että ”miks mä en vaan suoraan osta niitä valmis-pakaste-wokki-pusseja kaupasta?!” ja se onkin se juttu! Ei kaikkea saa tehdä niin helpoksi. Ja sitä paitsi, niissä valmispusseissa on kuitenkin AINA jotakin semmoista, mitä ei voi sietää. Tällä tavalla ainakin itse sain tehtyä hyväksyttävää ruokaa, josta muutkin pitävät.

En oikein tiedä, miten tämä resepti syntyi, mutta luultavasti siitä, että itselleni iski himo saada viipaloida jotakin. Kaupasta tarttui sitten mukaani nuo kasvikset, ja kun kanan ystävä olen, oli helppo yhdistää kaikki sitten eräänlaiseksi wokiksi. Smetana saapui kuvioihin vähän niin kuin yllätyksenä, koska en ollut aikaisemmin käyttänyt sitä muualla kuin tortilloissa. Ajattelin sitten kokeilla tuossakin, ja voi hittolainen kun tuli hyvää! Eikä tarvitse mitään mausteita, ei siis niin minkäänlaisia. Tai no tietty, jos tuntuu että se jää vähän mauttomaksi, voi ripotella suolaa mukaan.

Niin, ja kerran kokeilin myös kanasuikaleiden tilalla porsaan maustamattomia suikaleita, ja ne käyvät mielestäni ihan yhtä hyvin. Eli siis valinnanvaraa on!”

Megan tuomio:
”Yllärikanawokissa aletaan olla niin perusasioiden ääressä kuin mahdollista, mikä ei suinkaan tarkoita etteikö annos olisi herkullinen. Usein yksinkertainen on myös kaunista ja hyvää. Tuoreiden raaka-aineiden käyttö on aina perusteltua, ja pienehkö lisävaiva tekovaiheessa palkitsee kyllä makunystyrät lopussa, kunhan kasvikset vain jättää hieman rapeiksi. Mausteiden käytön suhteen olen kyllä hieman eri mieltä, sillä ripaus aromisuolaa ja pippuria sekä köntti hunajaa saa niin kasvisten kuin kanankin aromit mukavaan, smetanan kannattamaan nousukiitoon.

Ensimmäistä kertaa palstan historiassamega_low annoksen ulkonäköön on kiinnitetty edes hieman huomiota valitsemalla soossin kaveriksi värinsä puolesta hyvin soveltuva tricolore-pasta. Luonnollisesti tuorepasta vastaraastetun parmesaaniraasteen kera olisi maun suhteen optimaalisin vaihtoehto, ja kyllä riisikin lisäkkeenä toki hyvin kelpaa.”

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden
sivuilla tutkiva kulinaristi Miika ”Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku
vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa