Läskipannukakku

17.11.2014

Legendaarisen OZ-yhtyeen rumpalin Mark Ruffneckin keittiössä muistellaan Suomea edelleen lämmöllä, vaikka Ruotsissa on asuttu vuosikymmeniä. Romanttinen tunnelma saadaan aikaiseksi mustien kynttilöiden valossa läskipannukakkua tarjoamalla ja Rainbow’ta kuuntelemalla.

Tarpeet
– paketti siivutettua pekonia
– 2 kanamunaa
– 4 dl vehnäjauhoja
– 8 dl täysmaitoa
– voita pekonin käristämiseen

Tee näin:
1. Paloittele pekoni parin sentin paloiksi ja ruskista paistinpannussa kevyesti. Kaada pekoninpalaset voidellulle korkeareunaiselle uunipellille. Laita uuni lämpiämään tasalämmölle 225 asteeseen.
2. Kippaa päälle pannukakkutaikina ja tarkista, että pekoninpalat uivat taikinan pinnan alla.
3. Laita pelti uuniin keskitasolle ja paista 30–40 minuuttia.

Läskipannukakku tarjoillaan puolukkahillon kanssa. Juomana voi käyttää vettä, maitoa tai olutta – kaikki käy!

Markin luonnehdinta:
”Tämä edullinen ja helppovalmisteinen ruoka on pelastanut minut monta kertaa nälkäkuolemalta. Sitä voi myös syödä hätätapauksissa kylmänä suoraan jääkaapin hyllyltä – esimerkiksi, kun on palattu kotiin aamuyöstä ja kaloriliirto on hirvittävä. Nassikkana Suomenmaalla söin uunipannukakkua ilman pekonia joko sokerin tai mansikkahillon kanssa, mutta siirryttyäni tänne Ruotsiin tapasin uuden suosikkini läskipannukakun, jota syödään puolukkahillon kanssa. Ensimmäisellä tapaamiskerralla hämmästelin tilannetta, mutta nyt tämä suolainen pannukakku on ottanut minut valtaansa ja hämminki on poistunut.”

Megan tuomio:
”Monesta suomalaisesta ajatus suolaisesta pannukakusta voi tuntua alkuun kummalliselta, mutta eihän vohveleistakaan tarvitse tehdä makeita ja nauttia jäätelön tai hillon kanssa, vaan niilläkin voi herkutella taikinasta sokerin pois jättämällä vaikka jauhelihan tai kinkun kanssa. Tämän helpompaa ja halvempaa hiukopalaa alkaa olla jo melko vaikea keksiä. Ja jos pekonin käytöstä ’kaikissa’ HCC:n resepteissä on joskus vinguttu, niin kyllähän se nyt vaan tähänkin kokonaisuuteen maukkaasti uppoaa.
Pekonin paistaminen voissa on yleensä jo vähän turhankin rivoa, mutta tässä yhteydessä voi täydentää ja maustaa taikinaa sopivasti yhdessä sikasiivuista irtoavan rasvan kanssa. Halutessaan voi lisätä ripauksen suolaa, tai teelusikallisen leivinjauhetta, jos haluaa lopputuloksesta hiukan kuohkeamman.
Lienee itsestään selvää, että pekoni on vaihtelun vuoksi korvattavissa muillakin eläinperäisillä lihatuotteilla oman maun mukaan. Kokonaan uudelle tasolle reseptin voi viedä valmistamalla siitä ohjeiden mukaisesti pizzapohjan, kasaamalla päälle haluamansa täytteet ja kypsentämällä kokonaisuuden toistamiseen uunissa. Hyvät pohjat kannattaa aina!”

 

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa