Moskovanpata á la Lord Heikkinen

17.08.2014

Pataruuista on moneksi, aivan kuten pitkän linjan rokki- ja metalliveteraani Jussi ”Lord” Heikkisestäkin. Vaikka Soulgrind, Fierce ja Fleshred ovatkin nyt telakoituneet, Gloomy Grim, Disformed ja F.T.W. Boogie Machine ovat aktiivisia.

Tarpeet
– 400–500 g naudanlihaa
– puolikas suolakurkku
– sipuli
– purkki smetanaa
– noin yksi aurajuusto
– 2–3 dl kermaa
– mustapippuria
– valkosipulijauhetta
– halutessasi suolaa  tai maustesuolaa.
– lisukkeeksi basmatiriisiä neljälle

 

Tee näin:
1. Laita voita pannulle ja paista naudanliha kypsäksi. Lisää paistovaiheessa myös pilkottu sipuli, pippuri ja valkosipuli sekä ripaus suolaa, jos tunnet sitä tarvitsevasi.
2. Pilko suolakurkku pieneksi. Älä käytä mitään purkkimaustekurkkuja, vaan vihannestiskin oikeaa suolakurkkua. Myös valkosipulisuolakurkku käy. Paista suolakurkun kera muutama minuutti.
3. Lisää kerma ja smetana ja kiehauta miedolla lämmöllä. Lisää vielä aurajuusto ja anna muhia miedolla lämmöllä puolisen tuntia välillä sekoittaen. Valmista riisi samaan aikaan.

Jussin luonnehdinta:
”Naudanlihan voi korvata myös possulla tai kanalla ja basmatiriisinkin normaaliriisillä. Basmatiriisi vaan mun mielestä imee parhaiten maun ja toimii siksi hienosti. Annos on heavy, ja jos haluaa keventää arkiversiota, smetanan tilalle voi laittaa creme fraichea. Tämähän on suht helppo valmistaa, mutta kastiketta kannattaa maistella ennen suolan laittoa, koska aurajuustossa ja suolakurkussa on sitä jo aikas paljon. Jos tulee liika suolasta, pääset takaisin lisäämällä hieman sokeria. Tällä annoksella on hurmattu naisia monella vuosikymmenellä. Edesmennyt anoppikin ihastui ikihyviksi. Muista ottaa täyteläistä punaviiniä palanpainikkeeksi. Ja snapsi ennen.”

Megan tuomio:
”Näin syksyn tullen hameväen aviisien ruokapalstat täyttyvät niin ihanista pataruuista, ja tehkäämme näin nyt HCC:ssäkin. Suolakurkkua lukuun ottamatta en tiedä, mikä reseptistä tekee erityisesti moskovalaisen, nythän sinne ei saa viedä edes meijerituotteita, jotka ovat tämän reseptin perustana. Vaikka itärajan takana riittää varmasti lihaa, esimerkiksi erityisen markkinointihenkiset nuijamaalaiset voisivat alkaa huudella rajan yli kaupallisia tiedotteita aurajuuston laittamisesta kuolleen eläimen päälle.
Varsinaista pataruokia on ollut palstan historiassa ikävän vähän. Moskovanpata á la Lord Heikkinen on lajin ytimessä, ja se voidaankin nähdä eräänlaisena Sukulaisissa (#40/2006), Miskan gluteeniton kastikeruoka (#50/2007) ja Nata’s Stew of Distress (#75/2010) -reseptien kombinaationa. Perusainekset ovat sen verran tuttuja ja härskejä, että vaikka niihin ei periaatteessa tarvita lisäyksiä, vaihtelua voi hakea mainitun reseptikolmikon lisäksi vaikkapa ihan paprikasta tai erilaisista maustekastikkeista.
Lord Heikkisen neuvoon tiestä naisen sydämeen kannattaa uskoa, olivat kyseessä sitten sukulaiset, parempi puolisko tai tuleva exä. Tässä suhteessa naiset eivät nimittäin eroa miehistä.”

 

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa