Seremoniallinen burrito aka Luciferin kääryleet

26.10.2012

Tarpeet:

– 1 iso punainen paprika
– 1 punasipuli
– valkosipulia maun mukaan
– 1 tlk kidneypapuja chilikastikkeessa
– 1 tlk chilimaustettua paseerattua tomaattia
– 0,5–1 tl vahvaa chilijauhetta (oikeasti vahvaa, jostain  etnokaupasta tms.)
– 1–2 tl jeeraa eli juustokuminaa
– 1–2 tl mietoa chilijauhetta  (eli mitä tahansa ruokakaupan chilisekoitusta, siis ”lasten chiliä”)

– 1–2 tl kaakaojauhetta
– suolaa
– pippuria
– jalapenoviipaleita
– maissitortilloja
– juustosalsaa
– juustoraastetta
– öljyä paistamiseen

Jos mössöstä haluaa tuhdimman, voi murentaa puolikkaan paketin
kylmäsavutofua kasariin ennen papujen laittamista.

Seremonian sanoittava basisti Ilkka Vekka suorittaa myös säännöllisiä ruuanlaittorituaaleja. Tärkeintä niissä ovat tulisuus ja pavut.

1. Kuutioi sipuli, valkosipuli ja paprika
2. Kuumenna öljy kasarissa, sekoita vahva chilijauhe ja jeera öljyyn. Kuullota sipulit, valkosipuli ja paprika öljyssä.
3. Laita sekaan pavut, paseerattu tomaatti sekä loput mausteet. Jos mössö on liian litkua, suurusta kastikesuurusteella tai keittele kasaan vähän aikaa. Lämmitä uuni 225 asteeseen.
4. Levitä juustosalsaa koko tortillan mitalta ja laita tortillan keskelle papumössöä sekä jalapenosiivuja. Taita sivut ja lisää päälle lisää juustosalsaa ja juustoraastetta niin, että tortilla pysyy niiden painosta kiinni. Jos ei pysy, sulje esimerkiksi kastellulla hammastikulla. Täyte riittää 4–5 burritoon.
5. Paista uunin keskitasolla n. 10 minuuttia siten, että juusto saa vähän väriä. Anna jäähtyä hetki ja syö pois.

 

ilkkaIlkan oma luonnehdinta:
”Hyvä, helppo ja täyttävä sunnuntaipäivän mättö. Olen tehnyt kyseistä safkaa varmaan jo 15 vuoden ajan vähintään kerran kuussa. Tämän ruuan syömiseen liittyy olennaisesti myös Simpsonien katselu. Ruoka on helposti varioitavissa: välillä lisään paistettuja soijasuikaleita tai rouhetta, joskus maissia ja niin edelleen. Kunhan mukana on aina papuja (kidney/ruskea/musta/valkoinen/mikä vaan) sekä tomaattia, niin hyvä tulee.”

Megan tuomio:
”Kyllä Lucifer pitää huolen omistaan, vaikka nämä eivät lihaa käyttäisikään. Seremonialliset burritot ovat yllättävänkin tuhti eväs, kiitos papujen, jotka ovat kelpo massaa myös lihansyöjille. Ne mahdollistavat esimerkiksi tomaattikastikkeessa säilöttyinä äärimmäisen helpon tavan valmistaa perinteisestä poikkeava jauhelihakastike hivenen chili con carne -mallisesti. Makuahan kääryleistä löytyy, ja kipakkuutta on helppo säätää makunsa mukaisesti. Tuorechili sekä erilaiset yrtit antaisivat taatusti myös ekstraulottuvuuden jo nyt kattavaan makujen maailmaan. mega_lowKannattaa pitää mielessä, että myös itse tortillaletuista löytyy niin chili- kuin täysvehnäisiäkin versioita, jos sillä osastolla kaipaa vaihtelua. Lihaversion valmistamiseen ei erillistä ohjetta tarvita.”

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika ”Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa