Vileen hipin soijanakkistroganoff vihreällä muusilla – kokkausvuorossa Sleep of Monsters

Resepti julkaistu Infernossa 9/2016.

27.06.2017

Sleep of Monstersin kitaristi Uula Korhonen hippeilee lieden ääressä enemmän kuin salatieteilee. Jälki on kiehtovaa ja herkullista kuten edustamansa yhtyeen musiikki.

Tarpeet  
Soosi:
– 54 g voita
– 1 sipuli
– 7 valkosipulinkynttä
– paketti soijanakkeja (esimerkiksi Hälsans kök)
– 6 dl vettä
– 2 rkl (speltti)vehnäjauhoja
– 1 kasvisliemikuutio
– 1 purkki eli 2 dl smetanaa
– miehekäs kourallinen kapriksia
– 2 suolakurkkua
– 130 g tuubi Mutti-tomaattipyreetä tai vastaavaa
– 1 tl jauhettua paprikaa
– 1 tl jauhettua cayennepippuria (jos pelkäät tulta, vähemmän)
– nippu persiljaa
– mustapippuria, reilusti
Muusi:
– noin kilo perunoita
– 2 kypsää avokadoa
– voita omien tarpeittesi mukaan

Tee näin:
Nouse syksyisestä järvestä vesihöyryn kohotessa temppelistäsi kohti kuun valaisemaa äärettömyyttä. Sisälle päästyäsi aloita.

1. Pilko sipulit valitsemallasi tekniikalla pieneksi ja laita ne kuullottumaan puoleen voimäärästä. Lisää muutaman minuutin kuluttua pieneksi silpaistut soijanakit ja paistele niin että saavat väriä. Laita myös kuoritut ja puolitetut perunat suolattuun veteen kiehumaan siten että ne juuri peittyvät. Katsahda ulos ikkunasta ja hymyile. Sekoita nakkien ja sipulien joukkoon vehnäjauhot ja loput voista.
2. Paistele hetki, lisää kiehuva vesi sekä liemikuutio ja sekoita tasaiseksi. Lisää sen jälkeen smetana, kaprikset ja mausteet. Suolaa ei tarvitse erikseen lisätä, sillä suolakurkut hoitavat asian puolestasi. Anna hautua 13 minuuttia 40 sekuntia ja lisää sitten pieneksi pilkotut suolakurkut ja tomaattipyree.
3. Perunat ovat tällä välin luultavimmin jo kypsyneet, joten kaada keitinvedestä reilut puolet pois, lisää joukkoon avokadot ja voi. Rankaise nuijalla hienoksi sattumia kuitenkaan pelkäämättä – ne tuovat luonnetta.
4. Lisää juuri ennen tarjoilua stroganoffin päälle pari kourallista pieneksi hakattua persiljaa. Heitä ystävien kanssa femmat, syö, nauti ja eheydy!

Uulan luonnehdinta:
”Tämä ruoka on jo klassikoksi muodostunut turva, joka lohduttaa ja tuo voimaa näinä mielenkiintoisina muutoksen aikoina. Vahva punainen viini on suositeltavaa sekä kokkauksen että valmiin ruoan seuraksi.”

Megan tuomio:
”Stroganoff on vanha ruokaklassikko, joka näemmä taipuu minimaalisin muutoksin helposti myös nykyaikaan. Eeppisempi lihaversio kannattaa toki valmistaa padassa uunissa, mutta tämä arkisempi nakkitulkintakin vie kielen mennessään. Pottumuusia on tullut tehtyä muun muassa bataatti-, porkkana- ja kukkakaaliversioina, mutta avokadon lisäämistä en ole koskaan tullut edes harkinneeksi. Hyvinhän sekin näemmä kokonaisuuteen uppoaa antaen raikkaan maun ja kauniin keväisen värin. Itse soosi tuo syksyiseen kokonaisuuteen täyteläistä vastapainoa punertavalla värillään.”

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa