Ilmoitus: Toiminnallinen kuntopallotreeni on hauskaa ja motivoivaa. Treenissä lihaskunto kehittyy, ja stressikin saa kyytiä.
Kuntopallot eivät ole uusi keksintö, aikaisimmat merkinnät kuntopallojen käytöstä on jo Hippokrateen ajoilta. Plyometrisen harjoittelun lisääntyminen on tuonut nyt kuntopallot uudelleen muotiin. Kuntopalloja käytetään usein erilaisiin räjähtävän voiman liikkeisiin, mutta oikeastaan vain mielikuvitus on rajana niiden käytölle.
Kuntopallot tarjoavat helpon ja nopean tavan treenata koko kroppa, samalla kehittäen lihaskuntoa, voimaa ja liikkuvuutta. Kuntopallot sopivat kaikenikäisille ja kuntoisille treenaajille, ja niitä käytetään laajasti myös kuntosaleilla kuntotavoitteiden saavuttamiseen. Myös edistyneimmät urhelijat voivat käyttää niitä erilaisiin lajikohtaisiin harjoituksiin.
Vinkit kuntopallon valintaan
Kuntopalloja on useita erilaisia malleja. Valintaa tehdessä kannattaa miettiä mitä harjoitteita haluat pallolla suorittaa. Osa kuntopalloista soveltuu paremmin räjähtävyyden harjoittamiseen, kun toiset sopivat paremmin lisäpainoksi esimerkiksi vatsalihasliikkeisiin.
Perinteinen kuntopallo on noin koripallon kokoinen, ja painaa yleensä 1 – 10 kg. Pallosta saa hyvän otteen sen kuvioidun ja pitävän materiaalin ansiosta. Tavalliset kuntopallot soveltuvat täydellisesti lisäpainoksi erilaisiin liikkeisiin, sekä heittoharjoituksiin kaverin kanssa.
Lisäpainoksi sopivista kuntopalloista on saatavilla myös kahvallisia versiota, joista saa tukevamman otteen. Kahvallinen kuntopallo sopii erinomaisesti esimerkiksi eri kiertoliikkeisiin.
Wall ballit ovat ympärysmitaltaan hieman perinteistä kuntopalloa suurempi. Koordinaatiota ja kestävyyttä kehittäviä wall balleja voidaan käyttää erilaisiin heitto- ja keskivartalotreeneihin, sekä kuntopiireissä.
Slam ball harjoituksilla voidaan treenata koko kroppaa, erityisesti corelihaksia sekä alakroppaa. Slam ball kuntopallot kestävät myös paiskomisen maahan ja seinää vasten, joten keskivartalotreenin ohessa myös stressi purkautuu tehokkaasti. Slam ball ei pomppaa paiskatessa, joten paiskausharjoituksia on turvallista tehdä täydelläkin teholla. Slam balleja on saatavilla 1 – 20 kiloisina.
Toinen tärkeä seikka joka kannattaa ottaa huomioon on kuntopallon paino. Ihmisillä on tapana valita liian painavia kuntopalloja. Hyvä nyrkkisääntö on, että kuntopallon paino hidastaa liikettä selkeästi, mutta pallo ei ole niin painava että liikkeitä tehdessä kehonhallinta, tarkkuus tai liikeradat kärsivät.
Edulliset kuntopallot löydät erittäin kattavasta Gorilla Sportsin valikoimasta.
Teholiikkeitä kuntopallotreeniin
- Taaksepäin heitto pään yli
Tämä liike kannattaa tehdä ulkona slam ballilla, tai kaverin kanssa perinteisellä kuntopallolla.
Aloita liike puolittaisesta kyykystä, niin että pidät kuntopalloa molemmin käsin jalkojesi välissä. Lähde viemään kuntopallo nopealla ja räjähtävällä liikkeellä ylöspäin ja pääsi yli, heittäen se taaksepäin.
- Syöttö kuntopallolla
Tämä liike voidaan suorittaa kaverin kanssa tai seinää vasten. Seinää vasten kannattaa käyttää perinteistä kuntopalloa, joka pomppaa seinästä takaisin.
Seiso jalat hartioiden leveyisessä asennossa seinää tai kaveria vasten noin 1 – 2 metrin etäisyydellä. Jousta polvilla hieman ja pidä vatsalihakset tiukkana. Pidä kuntopalloa rintasi korkeudella ja heitä se työntäen seinää vasten tai kaverille. Ota pallo vastaan ja pyri pitämään asentosi tukevasti paikoillaan.
- Plyo punnerrus
Asetu punnerrusasentoon, niin että molemmat kämmenesi ovat kuntopallon päällä, kyynärpäät suorina. Pudottaudu kuntopallon päältä niin että kämmenesi osuvat lattiaan hieman olkapäitä leveämmässä asennossa, rinta koskettaa melkein kuntopalloa. Ponnista välittömästi ja räjähdysmäisesti takaisin ylös niin että saat kämmenet takaisin kuntopallon päälle aloitus asentoon.
- Linkkuveitsi-liike kuntopallon kanssa
Makaa lattialla selälläsi, jalat suorina ja kädet pään yläpuolelle ojennettuna. Pidä kuntopalloa molemmilla käsillä. Nosta jalkoja ja ylävartaloa samanaikaisesti niin että kroppa muodostaa V-asennon. Palauta ja toista.