Ramonesin tuntevat kaikki, mutta kuinka moni tietää, että verkon laajinta Ramones-sivustoa on ylläpidetty Kauhajoelta käsin jo vuodesta 1995? Mies sivujen takana on Jari-Pekka Laitio-Ramone.
Teksti: Vilho Rajala Laitio-Ramonen Ramones-sivut
Nykyään world wide web on tulvillaan informaatiota lähes kaikesta, mutta toisin oli vuonna 1995. Silloin Jari-Pekka Laitio-Ramone perusti Ramonesille omistetut nettisivut, jotka ovat laajuudessaan edelleen vertaansa vailla.
– Tietokonekurssilla sain luokkatovereideni kanssa ohjeen ”tehkää nettiin jotain, mistä siellä ei vielä ole tietoa”. Tuota ajatusta toivoisi monen toteuttavan tänäkin päivänä, Laitio-Ramone sanoo.
Hän on tavannut Ramones-jäsenet monta kertaa, kirjoittanut bändistä kolme kirjaa ja bändin jäsenet ovat jopa valinneet hänet Ramones-faniklubin jäseneksi numero yksi. Kuvassa hän on CJ Ramonen ja Tommy Ramonen välissä.
Sivuja on päivitetty todella aktiivisesti, 150-200 kertaa vuodessa. Virallista Ramones-sivua ei ole nykyään verkossa ollenkaan, koska yhtyeen jäsenten välillä on paljon erilaista eripuraa.
Riitojen vuoksi Laitio-Ramonekaan ei halua sivuilleen”virallista” statusta. Eräs jäsen ei kuulemma esimerkiksi haluaisi, että hänen sooloprojektiensa tiedot ovat sivuilla, vaikka ne ovat historiallisia faktoja.
Ramones palkittiin helmikuussa elämäntyö-Grammylla. Palkintogaalassakin oli Laitio-Ramonen mukaan kulissien takana kaikenlaista suukopua. Tasapainoilu eri jäsenten intressien kesken on ollut sivuston ylläpidossa haasteellista.
– Esimerkiksi Marky Ramone ei halua antaa oikein minkäänlaista tunnustusta CJ Ramonelle (basisti 1989-1996) ja Richie Ramonelle (rumpali 1983-1987). Hänen mielestään on elossa vain kaksi Ramones-jäsentä, hän ja alkuperäisjäsen Tommy Ramone.
– Ilman sivustoani olisivat kadonneet tuhkaksi monet tiedot ja arviot muun muassa solisti Joey Ramonen soolokeikoista. Sivustoni on monesti ollut muistilähde Ramones-jäsenillekin, jos on täytynyt tarkistaa vaikka jokin keikkapäivä vuodelta 1997.
Kun kolme Ramones-jäsentä menehtyi vuosituhannen alussa (Joey Ramone 2001, Dee Dee Ramone 2002 ja Johnny Ramone 2004), aika oli fanille raskasta. Suurin päiväkohtainen kävijämäärä Laitio-Ramonen sivuilla oli 16.4.2001, päivä Joey Ramonen kuoleman jälkeen.
Laitio-Ramonen surutyötä helpotti Ramones: The Soundtrack of Our Lives -kirjan kirjoittaminen.
– Kolmatta kirjaa en aikonut tehdä, mutta aloin saada niin ainutlaatuista materiaalia, että päätös oli hiljalleen pyörrettävä. Ramones-sisäpiirikin luottaa minuun niin paljon, että he uskaltavat puhua minulle asioista, joita eivät ole aiemmin kertoneet. He tietävät minun kertovan asiat asioina ja pitävän riitelyt sivussa.
Laitio-Ramone on monipuolinen musadiggari, joka ymmärtää myös metallin päälle. Muun muassa Sentenced, Amorphis, Children of Bodom, Motörhead, Anthrax ja Pantera maistuvat.
Eräs hänen suosikkibändeistään on myös yllättäen The 69 Eyes.
– Monelle oli aikoinaan ihmettelyn aihe, miten 1990-luvulla pidin saksalaisten ja venäläisten frendieni kanssa The 69 Eyes -sivustoa. Se kuuluu yhä top10-bändien joukkoon. The 69 Eyesin rokkiajan tuotanto on yleisesti jäänyt harmittavan vähälle huomiolle, esimerkiksi kakkosalbumi Savage Garden (1995).
Laitio-Ramone on haastatellut kirjoihinsa suurta määrää sekä kotimaisia että ulkomaisia metallimuusikoita, jotka ovat Ramones-faneja.
Laitio-Ramone-nimimuoto on muuten saanut bändin kaikkien jäsenten hyväksynnän, myös jo edesmenneiden.
– Jos nimenmuutoksen virallistaisi täysin viralliseksi Suomessa, se olisi aikamoinen paperisota. Olisi oltava sukusiteitä tai papereita, joista kävisivät tekijänoikeusasiat selville. Ramones-jäsenilläkin on passeissaan oikeat nimet, mies huomauttaa.