Kuinka areenakeikka rakentuu? Olimme mukana pystyttämässä Iron Maidenin Suomen-konsertteja

Millä tavalla rakennetaan areenamittoihin yltävä rockkonsertti? Kysytään Infernon omalta Vilho Rajalalta, joka oli apukätenä Tampereen kesäkuisilla Iron Maiden -keikoilla.

27.08.2023

Maidenin tuplakeikka Nokia Arenalla Tampereella kesäkuun alussa ei ollut Vilho Rajalalle ensimmäinen vastaava työtehtävä. 

– Olen työskennellyt Procella Solutions Oy:n kautta erilaisissa tapahtumatuotannon tehtävissä vuosia, Rajala avaa ja kertoo sitten, mikä on olennaisinta onnistuneen tapahtuman pystyttämisessä. 

– Varmasti se, että kaikki on suunniteltu, aikataulutettu ja resursoitu mahdollisimman hyvin ennakkoon. Iron Maidenin tapauksessa kaikki meni minun näkökulmastani aivan nappiin. 

Ihan pienellä porukalla tämän kokoluokan konserttielämystä ei järjestetä. 

– Procella Solutions toimitti Iron Maidenille lähemmäs sata apukättä ja koneenkuljettajaa. Yritys hoitaa areenakeikoille, festareille ja muihin tapahtumiin paljon muutakin tapahtumatuotantopalvelua kuten kalustoa, kuljetuspalveluja, rekkaliikennejärjestelyjä ja bäkkärikalustusta. Lisäksi hallikeikalla on tietysti areenan henkilökuntaa, paikallisen tekniikkatoimittajan ryhmää ja itse bändin crew, jossa on kymmenittäin väkeä. 

– Iron Maideniä alettiin rakentaa kukonlaulun aikaan lauantaiaamuna, ja kalusto oli pakattu poislähtöä varten maanantain vastaisena yönä ennen kahta. 

Paljon raskaita lavarakennelmia ja liikkuvia osia. Millä tavalla turvallisuuteen on panostettu? 

– Kaikilla työntekijöillä on oltava turvakengät, huomioliivit ja kypärät, kun rakennetaan ja puretaan, Rajala sanoo. 

– Lisäksi sekä omat esimiehet että bändin henkilökunta perehdyttävät kaluston turvalliseen käsittelyyn ja kaikki pitävät tietenkin toisistaan huolta. 

Rajala kertoo myös bändin ja sen tuotannon pitävän logistiikan hallinnassa. Iron Maidenin tapauksessa kamaa ei ollut mammuttibändin statuksesta huolimatta aivan järjettömiä määriä. 

– Maidenin ei tarvitse pullistella massiivisilla lavarakennelmilla. Heillä on kyllä paljon enemmän soittokamaa kuin monella muulla, mutta ei mitään ylimääräistä. 

– Itse lava tuli Akun Tehdas Oy:ltä ja suurin osa showtekniikasta bändiltä, mikä on yleinen kuvio. Lavalla oli backlinen lisäksi vain se raiseri-ramppihässäkkä sekä sivu- ja taustakankaita. Lisäksi jonkin verran pyroja, videoscreenit lavan sivuilla, katossa valotrusseja ja tietenkin PA. Rekkoja ei ollut kymmentäkään. 

Rajala sanoo Nokia Arenan tarjoavan kansainvälisen huipputason puitteet laadukkaalle areenakeikalle. 

– Pitkä yhteistyö Procella Solutionsin ja Akun Tehtaan kanssa on tehnyt tapahtumien rakentamisen helpoksi ja joustavaksi. Tilaa voi ehkä olla jossain muualla enemmän, mutta kaikki on aina saatu mahtumaan. Iron Maidenin henkilökunta vaikutti erittäin tyytyväiseltä. 

Voiko kuka tahansa päästä auttamaan keikkaproduktion rakentamisessa? Millaista osaamista tai kokemusta vaaditaan? 

– Procella Solutionsin toimitusjohtajalle Jarno Puraselle on kunnia-asia tarjota laadukasta palvelua tapahtumien tarpeisiin. Ryhmä on osaavaa, kokenutta ja skarppia. Minun näkökulmastani alalle suuntautuminen on hyväksi, jotta tuntee teknisiä käsitteitä ja osaa hahmottaa ja ennakoida, missä järjestyksessä asiat tapahtuvat. 

– Apukäsihän toki tekee sen mitä käsketään, eikä joku valotrussin rakentaminen tai casen työntäminen vaadi kaksista osaamista. Kunhan on paikalla ja tekee riuskasti ja täsmällisesti mitä käsketään eikä valita. Englantia pitää ymmärtää, koska apukäsiä ohjeistavat suoraan artistin omat teknikot. 

Lopuksi Rajala kertoo olevansa ylpeä, että saa olla mukana mahdollistamassa hienoja elämyksiä kotikaupungissaan. 

– Iron Maidenin tapauksessa hommaan liittyi myös vähän tähtipölyn hengittelyä, hän myöntää. 

– Sunnuntaina keikan jälkeen tehtäväni oli auttaa backline-teknikoita lavalla. Bändin rumputeknikko nappasi kollegan vierestäni purkamaan Nicko McBrainin rumpuja. Hän pääsi nostelemaan symbaaleja suoraan ständeistä caseen vinyylihanskat kädessä. Luulen että kasvoni hieman vihersivät kateudesta.

Julkaistu Infernossa 6/2023.

Lisää luettavaa