”Mitä? Näinkö sen pitäisi alkaa?” – Dave Lombardo muisteli hetkeä, kun kuuli Slayer-klassikon demon ensimmäistä kertaa

Lombardo myös nimesi kaksi erityistä asiaa, jolla oli suuri vaikutus hänen soittonsa kehittymiselle.

12.05.2025

Thrash metal -jätti Slayerin alkuperäisrumpali Dave Lombardo vieraili hiljattain Metal Blade Records -pomo Brian Slagelin podcastissa ja Slagel kyseli tältä muun muassa Slayerin Raining Blood -klassikon synntyvaiheista. Slagelia kiinnosti erityisesti, miten kappaleen ikoninen intro – ukkosen jyrinä, jylisevät rummut ja kitarariffi – sai alkunsa.

”Se oli kaikki Jeffiä (Hanneman, Slayerin edesmennyt alkuperäiskitaristi). Jeff äänitti demon rumpuineen ja kitaroineen päivineen ja esitteli sen meille treeneissä. Meistä se kuulosti hieman oudolta. ’Mitä? Näinkö sen pitäisi alkaa?’ En tiedä, mistä ideat sateeseen ja muuhun oikein tulivat, mutta itse biisi oli käytännössä valmis. Ja viimeistään kun riffi lopulta potkaistiin käyntiin, olimme myytyjä”, Lombardo muistelee.

Keskustelun lomassa Lombardo nimeää kaksi asiaa, joilla oli muun muassa Raining Bloodin sisältänyttä Reign in Blood -klassikkoalbumia (1986) tehdessä suuri vaikutus hänen soittotapaansa.

”Ensimmäisillä levyillä soitin sitä, mitä olin oppinut muita rumpaleita kuunnellessani. Eli siihen aikaan Iron Maideniltä, Motörheadiltä, Judas Priestiltä. He rakensivat minulle perustuksen. Kun aloimme tehdä Reign in Bloodia, Rick (Rubin, tuottaja) auttoi minua käyttämään luovuutta oikeissa paikoissa. Esimerkiksi säkeistöissä täytyy antaa tilaa laululle. Voit lisätä jotain pieniä nyansseja, mutta ei saa soittaa liikaa, koska se kaikki on pois laulusta. Ja sitten kun alkaa kertosäe tai väliosa tai mikä lie, voi lisätä jonkun mielenkiintoisen fillin, joka johdattaa seuraavaan osaan. Siinä kohtaa kuulija kuulee rummuilla melodisen osan, joka on osa biisiä eikä mitään omien kikkojen tai taitojen esittelyä”, Lombardo tuumaa.

”Myös kaikki se keikkailu [auttoi]. Keikoilla sitä todella kehittää staminaa ja tyyliään ja alkaa kuulla asioita uudesta kulmasta. Ainakin minä aloin kuulla musiikkia esityksen kannalta eikä pelkästään luovassa mielessä. Tiedät, millainen voima tietyillä rytmeillä on livenä, joten yrität saada ne taltioitua mahdollisimman autenttisesti. Se on sellaista kokemuksen tuomaa juttua ja uskon, että keikkailu todella auttoi meitä kehittämään paitsi soundiamme, myös tyyliämme.”

Lue myös: Slayer-klassikko ilmestyi 40 vuotta sitten – ”Siinä oli nuorilla miehillä huuli pyöreänä”

Lue myös: Kerry King nimeää hulluimman ja hauskimman asian, jonka on Slayerin keikalla nähnyt – ”Emme yhtään osanneet odottaa sitä”

Lue myös: Mikä Slayerin biiseistä on vaikein soittaa? Kerry King kertoo mielipiteensä