Pietarilais-lombardialainen poikamiehen pekonipasta

27.01.2012

Tarpeet:

6–9 dl pennepastaa riippuen
ruokailijan koosta
soijakastiketta
auringonkukkaöljyä (poikamiehille käy mikä tahansa ruokaöljy)
paketti pekonia
purkki viipaloituja jalapenosiivuja
purkki herkkusieniä
muutama valkosipulinkynsi
1 sipuli
2 pkt tomaattimurskaa
rouhittua mustapippuria
juustoraastetta (parmesaania
jos on varaa)
2 pulloa Baltika-olutta (mielellään nro 3, mutta nro 7 lienee helpommin saatavilla Suomessa), tai vaihtoehtoisesti pullo italialaista puolikuivaa punaviiniä
1 punainen ruusu, jos tiedossa on seuralainen

KYPCK-vokalisti Erkki Seppäsen pasta uppoaa taatusti niin koti- kuin ulkomaisille opiskelijoille siinä missä maataan palveleville varusmiehillekin maalla, meressä tai ilmassa. Myös tie naisen sydämeen käy usein pastan kautta.

 

Tee näin:  

  1.  Pilko sipuli, jalapenot sekä valkosipuli pieniksi kuutioiksi. Valitse nämä ainekset suhteessa omiin mieltymyksiisi. Voit heti aluksi narauttaa auki ensimmäisen Baltikan, sillä se piristää huonompaakin päivää. Nautiskele pullo valmistusprosessin lomassa ja anna sielusi laajentua venäläisittäin.
  2. Pistä pasta pataan ja lorauta sekaan reippaasti soijaa suolan sijaan. Lirautus öljyä auttaa pitämään pastan koostumuksen ihanteellisena. Keitä pennepasta al dente, eli niin ettei pasta ala hajota ja muuttua mössöksi. Testaile maistamalla sopiva kypsyysaste. Kun pasta on sopivan kypsää, valuta vesi pois, lisää öljyä ja sekoita, ettei pasta kiinnity, ja laita syrjään odottamaan kastiketta.
  3. Pastan kiehuessa ota pekoni ja sienet esille ja kuumenna iso paistinpannu. Ota valmiiksi myös väliaikainen kulho. Viipaloi sienet mahdollisimman pieniksi ja krapsauta ne ensimmäisenä pannulla, jotta ne päästävät hieman nestettä. Varo kuitenkin polttamasta sieniä! Ota sieniviipaleet pannulta pois kulhoon. Sienien rapsahtaessa voit aloittaa pekonin viipaloinnin. Helpoiten se käy, kun pekoni on otettu suoraan kylmästä. Aseta pekonisiivut päällekkäin ja leikkaa terävällä veitsellä 5–8 millin levyisiä, mukavia suikaleita. Paista seuraavaksi pekonisuikaleet rapeiksi.
  4. Aseta myös sienet pannulle ja vähennä lämpöä. Sekoita ja kaada sekaan tomaattimurska. Ripottele päälle reilusti mustapippurirouhetta ja sekoita. Anna hautua hetki ilman sipuli-, jalapeno- ja valkosipulikuutioita.
  5. Lisää sipuli-, jalapeno- ja valkosipulikuutiot ja ota levy pois päältä. Sekoita ainekset pannulla huolellisesti. Yhdistä lopuksi pasta ja kastike, joko pannulla tai padassa, kumpi on kätevämpää. Anna vetäytyä 5–10 minuuttia, tilanteesta riippuen.
  6. Ripottele päälle juustoraastetta (tai parmesania) ja anna juuston sulaa. Korkkaa ruoan seuraksi toinen pullo Baltikaa! Jos tulossa on daami, aseta ruusu lautasen yläpuolelle.



Erkin oma luonnehdinta:
”Tämä pekonipasta on erittäin kätevä ja maukas poikamiehen juhla-ateria, joka muuntuu helposti pienillä liikkeillä. Reseptin opetti minulle taannoin Pietarin opiskelija-asuntolassa italialainen kämppikseni, mistä johtuen vaikutteita on sekä venäläisestä että italialaisesta keittiöstä. Lisäämällä vaikkapa sipulin ja sienien määrää voit siirtyä idemmäs makumaailmassa, kun taas juustolla ja pekonipainotuksella pääset lähemmäs Milanoa. Pienellä panostuksella ja harjoittelulla kokkaamiseen tottumatonkin poikamies kehtaa tarjota tätä seuralaiselleen. Daamien ollessa kyseessä panostaisin riittävän huolelliseen paloitteluun ja vaihtaisin kenties oluen punaviiniin. Jos kaveri on miespuolinen, jättäisin ruusun pois ja varaisin lisää olutta.”

Megan tuomio:
”En tiedä, mikä on persujen kanta monikulttuurisuuteen ruokahommissa, mutta ainakin näin poliittisesti sitoutumattomalle suursyömärille vaikutteiden sekoittaminen paistokasarissa on täysin hyväksyttävää ja jopa suotavaa. Muun muassa Circlestä tuttu Jussi Lehtisalo esitteli viime vuonna ilmestyneessä Inferno #86:ssa perinteistä venäläistä ruokakulttuuria Siperian pelmeneiden muodossa, ja nyt Suomen virallinen metallimies ja Venäjän tuntija  Erkki Seppänen näyttää, että idässäkin osataan valmistaa moderneja ja toimivia asioita. mega_lowErilaisia pastathan ovat siitä loistavia ruokia, että niistä osaa lähes jokainen poropeukalo tehdä ohjeita seuraamalla maistuvia ja romanttisen oloisia aterioita. Ja kylläpä vain naaraspuolisillekin pekoni maistuu, kun se jemmataan kaiken muun hyvän sekaan. Jos jalapenon tulisuus on mielestäsi tympeää, sen voi korvata joko sopivalla määrällä tuoretta chiliä tai maustekastikkeella. Kun sipuli–jalapeno-seos lisätään vasta lopussa, se rouskuu mukavasti syödessä irrottaen arominsa paljon kypsennystä tehokkaammin.”

 

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden
sivuilla tutkiva kulinaristi Miika ”Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku
vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa