Savuoluella marinoitu tofu

Tarpeet:

– 1 pkt maustamatonta tofua
– 2,5 dl Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen -savuolutta
– 0,5 dl makeaa Ketjap Manis -soijakastiketta
– mustapippuria
– 2–3 valkosipulinkynttä

Sekoita marinadin ainekset ja puserra valkosipulin-kynnet joukkoon. Leikkaa tofu viipaleiksi, kaada marinadi päälle ja anna maustua kylmässä yön yli.

Valkosipuliperunat
– 600 g perunoita
– silputtu sipuli
– 2–3 valkosipulinkynttä
– mustapippuria
– 1tl yrttisuolaa
– 1tl kuivattua timjamia

Sanonta ”niin nälkä, että voisi syödä vaikka hevosen” ei pääse kulumaan Horse Latitudesin toisen basistin Heidin käytössä. Olutta ja tofua sentään kuluu.

Tee näin:

  1. Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi siivuiksi esim. juustohöylällä.
  2. Kääntele perunaviipaleet teflonpannussa silputun sipulin ja valkosipulin kanssa. Kaada uunivuokaan ja ripottele väliin yrttisuolaa ja mustapippuria. Peitä kannella tai foliolla ja laita 200-asteiseen uuniin noin puoleksi tunniksi.
  3. Perunoiden ollessa uunissa paista tofuviipaleet kullanruskeiksi öljyssä.

Tarjoile herkku esimerkiksi hapankaalin ja puolukkasurvoksen kera. Juomaksi sopii jokin tumma lager kuten Nokian panimon Året Runt tai Velkopopovický Kozel Dark.

Heidin oma luonnehdinta:
”Arkisin tulee syötyä pitkälti samoja hyviksi havaittuja pöperöitä, mutta joihinkin juhlahetkiin tulee sitten valmistettua vähän isotöisempääkin purtavaa. Tykkään syödä paljon tuoreita kasviksia ja niiden kanssa erilaisia proteiineja, joista tofu on yksi suosikeistani mahtavan makujenimemiskykynsä takia. Savuolut sopii marinoimiseen todella hyvin, ja jos Schlenkerla Rauchbieriä ei Alkosta löydy, marinadiin sopii käyttää kotimaista Kievarin Savuruista. Syödään hyvässä seurassa hyvän musiikin kera.

Megan tuomio:
”Paatuneimmankaan lihansyöjän ei kannata hävetä tofun ostamista tai kokeilemista, sillä oikein valmistettuna se tarjoaa vaihtelua ja haastetta ruokavalioon. Tärkein perussääntö ainakin maustamattoman tofun kanssa on, että se kannattaa marinoida tuhdisti ja pitkään, kuten jo Reek of Veganism Tofu Burger -reseptissä (Inferno #8/2009) todettiin. Muuten maku muistuttaa korkeintaan pyyhekumia. Savuoluen maku tulee mukavan vienosti esille, ja suutuntuma voissa rapeiksi paistetuissa ohuissa siivuissa on hyvä. Tofuvastaisille sama marinadi sopii enempi vähempi sellaisenaan myös lihalle, esimerkiksi siivutetulle ohuelle porsaanfileelle. Itse suosin uunissa kypsytetyissä perunoissa hieman paksumpaa palaa, ja pannulla öljyssä tai voissa kevyesti käänneltynä peruna saa mukavasti väriä ja makua ennen uuniin laittoa. mega_lowHyvälaatuisessa potussa on jo itsessään sen verran makua, että reseptissä mainittuja mausteita enempää se ei välttämättä tarvitse. Jos raskautta tai makua haluaa lisää, lisuketta voi versioida kermalla ja/tai aurajuustolla.”

 

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika ”Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!