#103 pääarvio: Omnium Gatherumin Beyond

Omnium Gatherum
Beyond
Lifeforce

Omnium Gatherumia voidaan pitää yhtenä Suomen aliarvostetuimmista metallibändeistä, vaikka yhtyeen ura on ollut tasaisen nousujohteinen pientä Stuck Here on Snake’s Way -notkahdusta (2007) lukuun ottamatta. Varsinaiseen kultasuoneen porukka iski viimeistään edellisellä New World Shadows -levyllä (2011), joka puristi esiin kaikki mehut bändin huikeasta potentiaalista.

Melodisen death metalin parissa on kuultu jos jonkinmoista yrittäjää, mutta harvalla bändillä on yhtä omaleimainen ja monimuotoinen ilme kuin Omnium Gatherumilla. Yhtyeen musiikki pelailee paljon vastakohdilla, sillä balanssi rankkuuden ja silkinpehmeän melodisuuden välillä on hioutunut lähes täydelliseksi. Ei ole sattumaa, että miehet ovat puolivakavissaan kutsuneet musiikkiaan ”adult oriented death metaliksi”.

Alkukantaisen ja ”oikean” deathin kanssa Beyondilla ei ole todellakaan paljoakaan tekemistä, eikä musiikki täytä täysin puhtaan progemetallin kriteerejäkään. Kaihoisa ilmapiiri, huikea soitannollinen suoritustaso ja loistokkaat sävellykset ovat kuitenkin omaa luokkaansa, eikä yhtyeellä ole ollut tarvetta hakea omaa linjaansa enää vuosiin. Vastaavia ryhmiä ei yksinkertaisesti ole olemassa.

Beyond on paljolti edeltäjänsä kaltainen levy. Vastaavaan tasapainoisuuteen ei kuitenkaan ylletä, sillä Beyondin parhaat biisit, esimerkiksi nopeahkot The Sonic Sign ja Living in Me iskevät suoraan hittiputkeen, mutta mukaan mahtuu myös pari keskinkertaisempaakin palaa. Monipuolisuutta on selkeästi haettu ja siinä suurilta osin myös onnistuttu.

Levyn ainoiksi kompastuskiviksi koituvat hidastempoisemmat ja pehmeämmät vedot. Yli kymmenminuuttinen päätösraita White Palace on paikoin jopa tuskastuttavaa kuunneltavaa, sillä ajatuksissa sykkii jatkuvasti tieto siitä, kuinka perhanan kova bändi OmG on lyödessään täyden menovaihteen päälle. Pelkkä talla pohjassa kaahailu ja järjetön tiluttelu on toki näissäkin puitteissa ainoastaan tylsää, mutta rajansa se on himmailullakin.

Yleisellä tasolla Beyond on erinomainen levy, mutta hiuksenhienoa pettymystä lähes täydellisen New World Shadowsin jälkeen ei voi kiistää. Älkäätten kuitenkaan erehtykö luulemaan levyä paskaksi; kokonaisuus jää selkeästi plussan puolelle, ja levy tarjoilee antoisia hetkiä vanhoille faneille sekä hurmaa varmuudella matkaansa joukon uusiakin OmG-diggareita.

Teksti: Joni Juutilainen

Levy julkaistaan 22.2. Seuraavassa numerossamme yhtyeen kattava haastattelu.