#105: Horna – Pyhää mustaa metallia

Pitkän uran tehneelle Hornalle black metal ei ole leikinasia. Musiikkiin suhtaudutaan vakavamielisesti ja Herraa hartaasti ylistäen.

Teksti: Joni Juutilainen

Tänä vuonna kaksikymmenvuotista taivaltaan juhlistava Horna, joka tunnettiin kaksi ensimmäistä elinvuottaan Shadowedina, on merkityksellisimpiä kotimaisia black metal -yhtyeitä. Ilman sitä moni mustan metallin ehtymättömästä kaivosta musiikillisia vaikutteitaan ja estetiikkaansa kahmiva bändi kuulostaisi kovin erilaiselta.

Vuosien 1990–95 välisenä aikana black metal eli globaalia kultakauttaan ja kovia julkaisuja ilmestyi muuallakin kuin musiikkityylin emämaana pidetyssä Norjassa. Muiden muassa Suomi, Ruotsi, Puola, Kreikka ja Itävalta vahvistivat undergroundpiirejään. Samalla kunkin maan skenet kykenivät synnyttämään tunnistettavat piirteensä ja soundinsa, jotka ovat kestäneet aina näihin päiviin saakka.

Horna oli kotimaisten yhtyeiden joukossa erikoistapaus, sillä vaikka bändi napsi hyvinkin suoria musiikillisia vaikutteita norjalaisbändeiltä kuten Gorgorothilta, Emperorilta ja Helheimiltä, yhtyeen perustajajäsen, kitaristi ja biisintekijä Shatraug oli päättänyt kirjoittaa yhtyeen sanoitukset suomeksi.

Tämä oli poikkeuksellinen ratkaisu, sillä kokonaan suomeksi laulavia black metal -yhtyeitä ei ollut tuolloin olemassa. Lähimmäksi suomenkielistä blackiä pääsi kaiketi Impaled Nazarene satunnaisilla härmäksi karjutuilla rivouksillaan.

Shatraug itse kokee Hornan uran matkana, jonka varrella tehdyt erilaiset kokeilut ja päätökset ovat muokanneet yhtyeen sellaiseksi kuin se on tänä päivänä.

– Sanoisin, että bändin oma linja löytyi viimeistään Sudentaival-levyn (2001) myötä, mutta moni elementti on ollut sellaisenaan läsnä alusta alkaen, ja varsinkin alkuperäinen päätös tehdä kaikki sanoitukset äidinkielellämme on pitänyt – paria luovaa poikkeusta lukuun ottamatta. Itselleni musiikillinen omaperäisyys ei ole koskaan ollut black metalissa niin tärkeää kuin hengen välittyminen musiikin myötä.

Lue koko juttu Infernon numerosta 3/2013 (#105)!