Mainos: Lainarahoituksen rooli musiikkiuralla – kuinka muusikot ja bändit voivat hyödyntää rahoitusta?

Musiikin teko ammattimaisella tavalla ei ole niin halpaa kuin voisi kuvitella. Muusikon uralle aikovien kannattaa varautua siihen, että kulueriä on luvassa heti ensimmäisen soittimen ja muiden tarvittavien vimpaimien muodossa. Ja mitä pidemmälle muusikon uralla etenee, sitä selvemmäksi käy se, että omakustanteisesti homman tekeminen on hyvin hankalaa, jos ei satu tienaamaan merkittävästi jostakin muualta.

20.11.2024

Mainos: Leadz Oy

Mikä siis neuvoksi? Yksi mahdollisuus on hyödyntää nykyään helposti saatavilla olevia kulutusluottoja ja muita pikalainoja. Niiden avulla voi saada rahoitusta bändille tai muulle musiikkiuralle jo saman päivän aikana, eikä lainaa edes tarvitse maksaa takaisin turhan nopeasti. Useimmiten saatavilla on yli 12 kuukauden pituisia lainatarjouksia, joiden takaisinmaksamiseen riittävät vähemmänkin tienaavan bändin rahkeet.

Musiikkiuran alkuvaiheen haasteet ja rahoituksen tarve

Olit sitten aloitteleva muusikko tai ammattilaisuudesta haaveileva kokenut artisti, löytyy musiikkiuran alkuvaiheilta taatusti melkoinen määrä rahareikiä. Vaikka vanhalla akustisella kitaralla tai ullakolta löytyneellä pianolla soittelu onkin tietysti romanttista, ei se välttämättä ole paras ratkaisu edes aloittelevalle muusikolle. Kunnon soitin auttaa oppimaan nopeammin ja pitää motivaation korkeampana, kun ne harvat oikein soitetut soinnut kuulostavat oikeasti hyvältä. 

Kohtalaisen hyvän soittimen hankkimiseen saattaa löytyä rahaa omastakin taskusta, mutta jos näin ei ole, voi rahoitus olla paikallaan. Näin pääset heti tarttumaan uuteen harrastukseen, ennen kuin into ehti hiipua, ja tekemään sen kunnon laitteella. Paljon riippuu tietysti myös siitä, mihin soittimeen oma mielenkiinto kohdistuu. Esimerkiksi hyviäkin bassoja saa usein halvalla käytettynä, kun taas laatupiano maksaa lähes aina maltaita.

Soittotunnit maksavat itsensä takaisin

Toinen mahdollinen sijoituskohde ovat soittotunnit, joita ei kannata aliarvioida. Oikean opettajan löytämällä voit säästää huomattavasti aikaa, kun hiot soittotekniikkaasi kuntoon. Jos aloitat harjoittelun ominpäin, on hyvinkin mahdollista, että kaikki treenaamiseen käyttämäsi tunnit valuvat hukkaan. Pahimmassa tapauksessa opit vain huonoja tapoja, joista eroon pääseminen vaatii myöhemmin ylimääräistä työtä.

Tästä syystä on helppo todeta, että soittotunnit maksavat useimmiten itsensä takaisin moninkertaisesti. Muutamien satojen eurojen panostaminen kuukausitasolla on toki suuri sijoitus monille. Mutta sijoittamalla ne opettajaan, joka todella osaa asiansa, saa rahoilleen reilusti vastinetta. 

Äänentoiston ja laitteiston hankkiminen lainarahalla

Jos tavoitteenasi on hilata bändisi maailmankartalle, olisi soittimien ohella panostettava myös äänentoistoon. Vahvistimet ja muut oikean soundin luomiseen vaadittavat laitteet ovat erityisesti perinteisille rokkibändeille kullanarvoisia. Huono laitteisto voi jopa pilata keikan kokonaan, kun kalusto pettää ja yleisö saa nauttia tylyjen riffien sijaan vielä tylymmästä korvasärystä.

Lainarahan sijoittaminen kunnon äänentoistolaitteisiin helpottaa myös keikkojen saamista. Monessa potentiaalisessa keikkapaikassa ei ole omaa laitteistoa lainkaan, joten bändin on roudattava omat kamansa lavalle. Se on myös huomattavasti varmempi ratkaisu verrattuna siihen, että luottaa keikantilaajan sanaan siitä, että kyseisellä pikkupubilla todella on varastossa ensiluokkaiset äänentoistolaitteet.

Rahoitusratkaisut studioon ja äänitteiden tuottamiseen

Kun bändihommat on saatu sujumaan ja keikkaa riittää, alkaa monen muusikon mielessä siintää se kaunis ajatus: ehkäpä voisimme tehdä levyn?

Levyn tekeminen kunnolla maksaa kuitenkin rahaa. Itse tuotetut äänitteet kun harvoin ovat kovinkaan laadukkaita. Siksi työtä kannattaa tarjota ammattilaiselle. Ensimmäinen askel omien kappaleiden nauhoittamisen jälkeen onkin löytää sopiva tuottaja, joka osaa hommansa ja ymmärtää bändin soundia. Perushyvä tuottajakin voi maksaa satoja euroja tunnissa, joten lainarahoituksen hakeminen on tässä vaiheessa hyvin varteenotettava vaihtoehto.

Tuottajalla voi olla parhaassa tapauksessa käytössään kotistudio, jossa levyä voi ruveta nauhoittamaan. Tapauskohtaisesti voi kuitenkin olla tarpeen vuokrata käyttöön varsinainen studio, joka kustantaa sitten melkoisesti. Tässä kohtaa jo mainitut soittotunnit maksavat itseään takaisin. Jos muusikot osaavat soittaa virheettömästi, ei studiolla tarvitse viettää tuntikausia jokaisen kappaleen hiomiseksi julkaisukuntoon.

Kolmas menoerä ovat fyysiset äänitteet, joihin palaa mukavasti euroja niihinkin. Esimerkiksi vinyylijulkaisu on muodikas, mutta kovin kallis tapa laittaa omaa tuotantoa levitykseen. Siksi monet muusikot tyytyvätkin halpojen Youtube-videoiden ja Spotify-julkaisun tekemiseen erityisesti siinä vaiheessa, kun nimeä ei ole vielä ehtinyt alalla juuri hankkimaan.

Lainat ja kiertuetoiminnan rahoittaminen

Entäpä sitten, kun ensimmäinen levy on julkaistu saaden lehdistöltä ja alan sivustoilta positiiviset arviot. Tässä vaiheessa ei varmasti tarvitse enää lähteä lainaamaan rahaa itse, vaan rahantarjoajia riittää taatusti jokaisessa kulmassa? 

Eipä ihan niinkään. Vaikka agentin puhelin kuinka pirisisi ja keikkaa pukkaisi enemmän kuin ehtii soittaa, ei esimerkiksi kesäkiertueelle lähteminen ole erityisen halpaa hommaa. Harva keikkapaikka tarjoaa artisteille yösijaa, ja vielä harvempi on valmiina maksamaan tuntemattomalle bändille ennakkoa matkakuluja varten. Niinpä niin, vielä tässäkin vaiheessa on siis kaivettava omaa kuvetta, jotta rahaa pääsee tienaamaan kiertuereissulla.

Kiertuetoiminnan kulujen laskeminen voi olla ensialkuun hankalaa hommaa sekin. Majoituksen ja kuljetuskustannuksien ohella on otettava huomioon ruoka- ja juomapuoli, mahdolliset lisäkulut ja esimerkiksi soittimien särkyminen. Osaava kiertuemanageri taitaa tämän kaltaiset jutut varmasti, mutta on kokonaan toinen juttu, onko aloittelevalla bändillä varaa sellaisen palkkaamiseen.

Jos rahat loppuvat kesken kiertueen, voi esimerkiksi joustoluoton avaaminen olla järkevä valinta. Näin valittu luottohenkilö voi nostaa muusikoille rahaa saman tien silloin, kun sitä todella tarvitaan. Koko porukalle tuskin luottotilin tietoja tai luottokortteja kannattaa hankkia, sillä kiertuehommissa on perinteisesti lähtenyt mopo keulimaan yhdellä jos toisellakin lupaavalla muusikolla…

Lainat bändeille ja artisteille – mitä vaihtoehtoja on tarjolla?

Millaista lainaa bändit ja artistit sitten voivat saada? Ensinnäkin kaikki muusikot voivat luonnollisesti hakea lainaa yksityishenkilöinä. Tämä tarkoittaa nykypäivänä sitä, että lainaa tai vippiä voi saada omasta tulotasosta riippuen muutamasta tuhannesta eurosta jopa kymmeniintuhansiin euroihin asti. Jos kyseessä on bändi, voivat kaikki siis hakea oman lainansa itse.

Toinen vaihtoehto on yrityslaina, joka voidaan maksaa myös bändille tai sen taustayhtiölle, jos se rekisteröityy yritysrekisteriin. Tämän tekeminen on helpompaa kuin voisi kuvitella. Kuka tahansa osaa perustaa yrityksen tai toiminimen, eikä yrityksellä tarvitse välttämättä olla toimintahistoriaa, jotta sille voidaan myöntää yrityslainaa.

Pankkilaina vs yksityiset lainantarjoajat

Lainanhakureissun tekeminen omaan lähipankkiin on harvoin artisteille se kaikkein hedelmällisin lainanhakutapa. Pankit ovat tätä nykyä erittäin tarkkoja lainojensa kanssa, eivätkä edes verrattain menestyvät pk-yritykset välttämättä saa pankista lainarahaa. Lainaraha on varattu suuryrityksille, joiden kanssa pankki voi toimia äärimmäisen pienellä riskillä.

Pankkien sijaan kannattaa siis kääntää katseensa yksityisten lainantarjoajien suuntaan. Nämä lainantarjoajat ovat lähes jokaisen suomalaisen ykkösvaihtoehto riippumatta siitä, onko kyseessä autolaina, remonttilaina tai mikä tahansa muun arkiseen käyttöön liittyvä laina. Ne myöntävät lainaa niin kuluttajille kuin yrityksillekin, kunhan lainanhakijalla on edes jonkinlaisia säännöllisiä tuloja.

Lainan hakeminen netistä

Miten lainaa sitten haetaan yksityiseltä? Paras tapa on suunnata jollekin lainoihin keskittyvälle sivustolle, joka tarjoaa mahdollisuuden kilpailuttaa lainantarjoajia ilmaiseksi. Näiden sivustojen kautta voi nopeasti tehdä lainahakemuksen ja katsoa, kuinka paljon lainaa voisi itse saada – ja millaisilla ehdoilla.

Itse lainahakemuksen tekeminen ei maksa mitään, ja hakemuksen voi tehdä vapaasti ilman sitoumuksia. Tavallisesti palvelu kilpailuttaa sitten kymmeniä lainantarjoajia, joista se valitsee hakijaa varten parhaat. Koko hommassa kestää suunnilleen yhtä kauan kuin keskipitkässä kitarasoolossa, joten omat lainamahdollisuudet saa selville melko lailla saman tien. 

Lainojen vaikutus musiikkiuraan pitkällä aikavälillä

Jos ei satu nousemaan kansantaiteilijoiden harvalukuiseen joukkoon, joille taiteilija-apuraha napsahtaa tilille säännöllisesti vuodesta toiseen, saattaa lainoja tarvita musiikkiuran myöhemmässäkin vaiheessa. Ne lisäävät taloudellista vakautta alalla, jossa nousu- ja laskusuhdanteet voivat olla poikkeuksellisen nopeita.

Lainarahan avulla voi myös mahdollistaa tai nopeuttaa omaa urakehitystään. Joskus sopivan mainoskampanjan järjestäminen ulkopuolisella rahoituksella voi olla juuri oikea keino hankkia bändille nimeä. Tai ehkäpä soittohommat jäävät myöhemmin sivurooliin, ja siirryt hoitamaan musiikkibisnestä työpöydän takaa. Esimerkiksi oman levy-yhtiön perustaminen vaatii usein starttirahoitusta, jonka avulla homman saa pyörimään ja rahahanat aukeamaan. 

Yhteenveto

Muusikon ura on harvoin setelikylvyssä vilvoittelua. Ja vaikka se sellaiseksi muuttuisikin, on tie roopeankkamaisiin rikkauksiin usein lainarahalla päällystetty. Ulkopuolinen rahoitus voi siis olla todella arvokas apukeino niin uran alkuvaiheessa kuin myöhemminkin riippuen siitä, mihin suuntaan oma muusikon ura lopulta kulkee.

Pankista lainaa on hankala saada ainakaan ilman kunnon vakuuksia, mutta vähätuloisempikin muusikko tai bändi voi hakea ja saada lainaa yksityisiltä rahoitusyhtiöiltä. Se onnistuu netin kautta todella nopeasti keneltä tahansa. Kannattaa silti pitää maltti mukana. Musiikilla tienaaminen ei ole helppoa, ja lainatut rahat on aina maksettava takaisin korkojen kera.