Aaltoileva materiaali ei kanna aivan maaliin asti – arviossa Dinbethes

Julkaistu Infernossa 7/2022.

05.10.2022
DINBETHES
Balans
SWARTE YSSEL / BABYLON DOOM CULT

Melko tuntemattoman black metal -bändin Shagorin jäsenet P. ja J. perustivat Swarte Yssel -nimisen levy-yhtiön ja kollektiivin vuonna 2018. Lafka keskittyy julkaisemaan kaksikon eri projekteja: Shagoria, Ossaertia, Weerzinia ja J:n omaa soolobändiä Dinbethesiä.

Dinbethes on sekoitus melko omaperäistä hollantilaista black metalia, deathiä, punkahtavaa otetta ja modernimpaa meininkiä, josta pilkistää läpi psykedelia sekä shoegaze/post-bm. Erilaiset laulutyylit, rääkynät, hoilaukset ja örinät, tuovat musiikkiin mukavaa väriä. Vaikka melodraamaa riittää jopa ylitsepursuavasti, soundimaailma on aivan liian tuotettua.

Hieman tässä haiskahtavat modernin hipster black metalin aromit. Hollanniksi kirjoitetut sanoitukset käsittelevät ilmeisesti jokapäiväisen elämän ylä- ja alamäkiä, parisuhteita sekä sitä, kuinka näistä koettelemuksista voi selvitä parempana ihmisenä. Eihän tämä siis varsinaisesti mitään black metalia ole.

Levyn materiaali aaltoilee mielenkiintoisella tavalla, mutta aivan maaliin asti sillä ei päästä. Kokemuksen voisi tiivistää levyn päättävään 11-minuuttiseen nimikkobiisiin. Jos se iskee, kannattanee tsekata koko levy.

Lisää luettavaa