Ääriliikkeiden älyttömyyttä ja synkeänkiinteä tykittelypläjäys – arviossa Nile

Levyarvio julkaistu Infernossa 7/2015.

13.10.2015

Nile
What Should Not Be Unearthed

Nuclear Blast
3_5_kirvesta

Brutaalin ja teknisen death metalin mestarit jatkavat tematiikalla, joka ammentaa Egyptin muinaishistoriasta ja mytologiasta. Viimeksi ilmestynyt At the Gate of Sethu oli kokeilunhalusta syntynyt, etnisen instrumentaalinen ja tunnelmallisilla osioillaan yllättänyt levy. Kahdeksas pitkäsoitto ei jää vähäpätöisemmäksi, mutta siitä kaikuu vanhemman tuotannon soundi: murhaava raskaus ja revittely muistuttaa eniten pelkistetympää aikakautta, kuten Annihilation of the Wickediä (2005).

Tuloksena on synkeänkiinteä tykittelypläjäys bändin yleislinjauksen tapaan. Laulaja-kitaristi Karl Sanders on hakenut inspiraatiota sopeuttamalla lyriikoita nykypäivään: kappale Call to Destruction pukee sanoiksi ääriliikkeiden älyttömyyttä, halua tuhota muinaisen maailman reliikkejä. Mainitun lisäksi levy tarjoaa liudan potentiaalisia uusia keikkakappaleita, joilla pitti ei taatusti himmaa.

Kaiken kaikkiaan uutukainen on selkeää ja suoraviivaista perus-Nilea, joka ei voi jättää fania pettyneeksi. Lämmittää mieltä todeta, etteivät yhtyeen vimma ja panostus ole lässähtäneet. George Kolliasin rumputaiteilu jaksaa myös hämmästyttää aina vain uudelleen.

Lisää luettavaa