Äärimelodinen, tarkasti soitettu ja monipuolisesti sovitettu kokonaisuus – arviossa Silentium

Julkaistu Infernossa 8/2020.

Silentium
Motiva
Out of Line

Keskisuomalainen metallimusiikkikenttä olisi olennaisesti köyhempi ilman jämsänkoskelaista Silentiumia.

Yhdeksänkymmentäluvun puolivälistä saakka operoinut, sitkeästi levy levyltä omaa juttuaan puurtanut ryhmä julkaisee nyt ensimmäisen albuminsa yli kymmeneen vuoteen. Sinfonisen goottimetallin peruspuitteita doom- ja proge-elementeillä maustanut yhtye on kuudennellaan juuri niin varmaeleinen kuin kolmeakymmentä vuotta lähestyvän metallibändin olettaakin olevan.

Motiva koostuu yhdeksästä sävelteoksesta, joiden voi katsoa niputtavan kaikki edellä mainittujen genrejen hyveet. Levy on äärimelodinen, tarkasti soitettu ja monipuolisesti sovitettu kokonaisuus. Silentium-miehistön tekeminen on sulavaa, ja Motivan sävellykselliset ääripäät eivät karkaa liian kauas toisistaan.

Videobiisi Truth edustaa ehkä albumin stereotyyppisintä antia, SaferEasier herkintä puolta ja nimensä mukaiseksi blastbeatpyörteeksi alun maalailujen jälkeen yltyvä Vortex metallisinta laitaa. Hittejä kaipaavien päitä vievät parhaiten melodiset makupalat Unchained ja Circle.

Kokonaisuuden viimeistelee yhtyeessä vuoden 2006 Seducialevystä asti laulanut Riina Rinkinen. Kansainvälisen tason laulajan äänessä on tasan samaa lentoa ja sielukkuutta kuin kanssasisarillaan vaikkapa Nightwishissä tai Within Temptationissä. Kaikkinensa olisikin kohtuullista, että Silentium löytyisi jatkossa marginaalin sijaan jäähalleista.