Aikuisten miesten harrastushommaa – arviossa Sceptical Schizon ep

Julkaistu Infernossa 7/2019.

Sceptical Schizo
Aggressions
omakustanne

Tässäpä yksi epätodennäköisimmistä paluista sorvin ääreen. Kotimainen Sceptical Schizo toimi omaehtoisesti ja -peräisesti 1990-luvun metalliundergroundissa ja tuli tunnetuksi jylhän tunnelmallisesta ja loppua kohden yhä gootikkaammaksi käyneestä doom metalistaan. Ja tämäkin määritelmä on ankarasti yhtyeen kokonaiskuvaa yksinkertaistava. Loppuvaiheessa nimi vaihtui Lavraksi.

Aivan junioreina bändi aloitti kuitenkin thrash metalilla, ja tästä vaiheesta Sceptical Schizo nappaa kiinni vuosikymmenten tauon jälkeen. Suurin pulma Aggressions-ep:n arvostamisessa on se, että bändi oli huomattavasti kiinnostavampi myöhemmin tunnetulla identiteetillään. Tällaisella peruskaavan thrashillä lähes alkuperäisellä kokoonpanolla liikkeellä oleva porukka hukkuu armotta massaan. 

Toinen kiusallinen seikka on, että nyt kuulija tietää tämän julkaisun olevan aikuisten miesten harrastushommaa. Kunnianhimo yleensä kuuluu, oli tyyli sitten mikä tahansa, ja neljän biisin digijulkaisu huokuu juuri sen puutetta. Riffit jurnuttavat kiivaasti eikä soittotaito ole kadonnut matkan varrella mihinkään, mutta lopputulos kuulostaa pakotetulta. Tiedä sitten, olisiko mielipide ollut erilainen, jos tämän setin olisi kuullut ilman mitään ennakkoinfoja ja -luuloja.

Bändin muistoa tällainen ei tietenkään tahri, mutta ehkä paluun yksityiskohtia olisi kannattanut ideoida vielä lisää.