Ajatonta ja animistista – arviossa Nebala

Julkaistu Infernossa 7/2022.

14.10.2022
NEBALA
Lustuz Laþu Wōþuz Alu
BY NORSE

Upeassa The Northman -elokuvassa näytellyt ja siihen musiikkia säveltänyt tanskalainen Jonas Lorentzen vaikutti kahden vuoden ajan neofolkbändi Heilungissa, kunnes päätti lähteä toteuttamaan omia visioitaan toisaalle.

Nebala soittaa Heilungin tapaan muinaisnorjalaista viikinkimusiikkia, mutta sitä on maustettu hengellisellä indoaasialaisella otteella. Nebala tarkoittaa kantagermaanisella kielellä tyhjyyttä, josta kaikki elämä syntyy.

Lustuz Laþu Wōþuz Alu on rituaalimusiikkia seksuaalisuuden pyhyydestä. Levy on jaettu kolmeen eri seksuaalisuuden, hedelmällisyyden ja rakkauden vaiheeseen. Konseptin luomisessa ovat avittaneet esikristillisten uskontojen professori Mathias Nordvig ja filosofi Naina Gupta.

Nebalan soundiin ovat vaikuttaneet myös brittiläinen tuottaja ja säveltäjä Sebastian Gainsborough (Vessel, The Northman) sekä Kjell Braaten (Wardruna, Origami Galaktika).

Nebalan musiikki on ajatonta ja animistista. Sen transsirituaalit sykkivät sydämen – tai oikeastaan panopuuhien – tahtiin vieden ajatukset tähtitaivaan alle metsään, nuotion äärelle nauttimaan luonnon alkukantaisuudesta. Upea debyyttilevy, vaikka omaan makuuni mukana on liikaa aasialaisia elementtejä.

Lisää luettavaa