Ammattitaitoisuus hohkaa kaikessa tekemisessä – arviossa Dark Fortress

Julkaistu Infernossa 2/2020.

Dark Fortress
Spectres from the Old World
Century Media

Saksan tunnetuimpien black metal -yhtyeiden joukkoon kuuluva Dark Fortress on kasvattanut nimeään ikään kuin huomaamatta. Uran kovat piikkikärjet ovat kuitenkin jääneet syntymättä, joten odotukset kuuden vuoden levytystauon jälkeen ilmestyvää Spectres from the Old Worldiä kohtaan olivat maltilliset.

Uusi albumi osoittautuu ensikuunteluilla melodiseksi ja mahtipontiseksi teokseksi, jolla bändin oma ilme kohtaa Dimmu Borgirin ja Satyriconin kaltaisten suurten nimien kaikkein kiihkeimmät piirteet. Groovaavalla riffillä kulkeva The Spider in the Web kurkkii puolestaan selkeästi Ruotsin Shiningin suuntaan, joten levyn herättämät mielikuvat tuntuvat hyvin tutuilta.

Dark Fortressin määritteleviin piirteisiin on kuulunut jo vuosien ajan musiikillinen ammattitaitoisuus, joka hohkaa sen kaikessa tekemisessä. Monelle tämä tarkoittaa ainoastaan pinnallista ja laskelmoitua black metalia, mutta yhtyeen urakaarta tarkastellen kehitys tuntuu tapahtuneen luontevasti, eikä Spectresin kaltaista albumia voisi kuvitella kuuntelevansa haudantakaisen tuotannon ja köpöttelevän soiton tukemina.

Maailmoja järisyttävä black metal -klassikko jää 26 vuotta takoneilta saksalaisilta yhä synnyttämättä, mutta bändi on tästäkin huolimatta kovaa valuuttaa mahtipontisen ja ”hyvin tehdyn” mustan metallin markkinoilla.