Avaruusmetallia Meshuggahin rytmein ja Devin Townsendin äänimaailmoin – arviossa Tuliterä

Levyarvio julkaistu Infernossa 5/2015.

Tuliterä
Tulikaste

Omakustanne
4_kirvesta

Helsinkiläinen Tuliterä kertoo tehneensä Tulikaste-debyyttiään perustamisestaan eli vuodesta 2008 lähtien. Yhtye on herättänyt kiinnostusta toimivilla keikoillaan ja muutamalla ep-omakustanteella, ja hyvää on kannattanut odottaa kaikki nämä vuodet, niin harkitun kuuloista suorittamista Tulikaste on.

Bändi määrittelee musiikkinsa instrumentaaliseksi avaruusrokkimetalliksi. Suuressa roolissa ovat sekä moderneilla että retrosyntikoilla tehdyt pulputukset ja suhinat, jotka tuottavat pitkillä linjoillaan musiikkiin intergalaktisen tunnelman. Toisaalta vaikutteita voi kuulla Meshuggahin rytmittelystä ja raskaasta alavireisyydestä, krautrockin junnaavuudesta ja Devin Townsendin projektien laajoista äänimaailmoista. Townsendin perintö kuuluu selvimmin Firedewin alun duuritunnelmoinnissa ja jatkon ylevissä melodialinjoissa.

Useiden eri kitaroiden ja syntetisaattorien miksaaminen selkeäksi kokonaisuudeksi ei ole helppoa, mutta Jarno Hänninen on tehnyt tällä saralla hienoa työtä. Ainoastaan muutamat nopeimmat kitarasahaukset kuulostavat kaiutinkuuntelussa turhan surisevilta ja ohuilta. Muuten äänikuva on massiivinen, mutta samalla ilmava.