Bändi on tehnyt parhaan levynsä – arviossa Madder Mortem

Julkaistu Infernossa 8/2018.

Madder Mortem
Marrow
Dark Essence

Moni omaleimaisen metallimusiikin perään huutelija on tuskin kuullut sointuakaan norjalaista Madder Mortemia, joka on pyöritellyt eriskummallista mutta hyvin järkevältä ja johdonmukaiselta kuulostavaa tyylilajipalettiaan yli 20 vuoden ajan.

Marrow’lla kohtaavat yhtyeelle tuttuun tapaan doomahtavat riffit, 1990-lukulainen alternative rock, popmelodinen iskevyys ja jopa folkahtavat elementit. Vaikka touhu on värikästä, Madder Mortemin kutsuminen progemetalliksi ei tee oikeutta oikein kenellekään. Yhtye tuntuu soittavan sydämestään kumpuavaa metallia, josta nyt vain sattuu tulemaan… tällaista.

Bändin levyjä on vaivannut usein puuduttavuus, mutta seitsemännellään tästä ongelmasta on päästy irti. Musiikki on sujuvaa ja monella tasolla puhuttelevaa, eikä bändi tunnu yrittävän liikaa missään vaiheessa; kaikella tuntuu olevan aikansa ja paikkansa.

Marrow tuntuu kuin hyvältä kirjalta. Paketin avaava Untethered sekä sen päättävä Tethered ovat kuin kannet, ja näiden välissä tapahtuu paljon mielenkiintoisia juttuja. Levy-yhtiö saattaa kuvailla Marrow’ta bändin ”doomeimmaksi levyksi”, mutta sen sisällä elää kuitenkin arvaamatonta kepeyttä ja jopa tietynlaista helppoutta, mikä tekee kuuntelusta miellyttävän kokemuksen.

On mukavaa huomata, että Madder Mortem on tehnyt parhaan levynsä.