Black metalin puitteissa huomattavan mielenkiintoista – arviossa Funereal Presence

Julkaistu Infernossa 5/2019.

Funereal Presence
Achatius
Sepulchral Voice

Yhdysvaltalaista Negative Planeä pidetään mustan metallin parissa kovassa arvossa, eikä ihme. Bändi on kyennyt säilyttämään musiikkityylille olennaiset piirteet täysin omaehtoisesta ilmaisusta tinkimättä.

Toisen albuminsa julkaissut Funeral Presence on Negative Planen Bestial Devotionin (alias Mattias Müller) sooloprojekti, joka sekin tuo vanhojen päivien black metal -henkeä oivallisesti nykypäivään. Sen musiikki tihkuu raa’an oldschoolia energiaa, mutta se ei kuulosta pakotetulla tavalla retrolta, sillä itse sävellykset eivät ole sidoksissa varsinaisesti mihinkään aikakauteen. 

Achatius tarjoaa neljä yli kymmenminuuttista kappaletta, joiden sisältö on black metalin puitteissa huomattavan mielenkiintoista. Riffit ovat täysin arvaamattomia ja tunnelma on ihastuttavalla tavalla holtiton, mikä on sekä Achatiusin kirous että siunaus. En olisi pistänyt todellakaan pahakseni, vaikka menosta olisi karsittu hiven ylimääräistä kaoottisuutta.

Bändin johtohahmo on sanonut tekevänsä Funereal Presencen parissa musiikkia, ”jota kukaan muu ei hänelle tee”, ja on aivan oikeassa. Tältäkö mahtaisi kuulostaa pitkälle ja erityisen houreiselle happotripille jämähtänyt Darkthrone?