Coverlevy, jonka tarkoitus on kerrankin perusteltu – arviossa Demonztrator

Julkaistu Infernossa 4/2020.

Demonztrator
Forgotten Acts of Aggression
Alone

Vuosien varrella muutamassakin thrashbändissä meritoituneet helsinkiläismuusikot ideoivat coverlevyn, jonka tarkoitus on kerrankin perusteltu: Demonztrator on ottanut asiakseen kaivaa suomalaisen ensimmäisen polven thrashbändeiltä nipun biisejä ja koota ne yhdeksi albumiksi. Mainio konsepti, ja yhden aikakauden dokumentointi on jo itsessään arvokasta.

Jutun juju on siinä, että painopiste on demobändeiksi jääneiden porukoiden tuotannossa. Käsitellyt nimet ovat 1980-luvun lopun ja seuraavan vuosikymmenen alun metallin aluskasvillisuuden parissa viihtyneille tuttuja, mutta levyttäneet aktit – Airdash, National Napalm Syndicate ja Faff-Bey etunenässä – bändeistä lienevät ne tunnetuimmat.

Historian uudelleenkirjoittaminen on vaikeaa, ja vaikka alkuperäisesittäjien ominaispiirteiden muistelu on sattumanvaraista puuhaa, yhden esittäjän taktiikka tasapäistää luonnollisesti lopputulosta. Se ei ole yksinomaan huono asia, sillä nyt kaikki biisit saavat arvoisensa tuotantojäljen. Protected Illusionin Method of Manipulationin alkuperäisesitys peittoaa coverin intensiivisyydessä sata nolla, mutta Airdashin Without It taas on alkuperäistä huomattavasti ronskimpi.

Forgotten Acts of Aggression tuo keskiöön nimenomaan biisit. Suomalainen demoskene oli erittäin korkeatasoinen, mistä moni kokoelman bändi käy esimerkiksi. The Hirvi, Mengele, edellä mainittu NNS ja ainoan albuminsa soundeilla kontannut Dirty Damage kuuluvat henkilökohtaisen suosikkilistani kärkipäähän.

Koko levy on hatunnoston arvoinen teko, samoin aiemmin pelkän digitaalisen julkaisun saattaminen nyt myös cd-tallenteeksi. Bonuksena kuullaan vielä Demonztratorin omaa materiaalia sisältävä Myriad Ways of Dying -ep.