Ei hätäisen kuuntelijan pikaruokaa – arviossa Falconer

Julkaistu Infernossa 6/2020.

Falconer
From a Dying Ember
Metal Blade

Länsinaapurimme omaperäisimpiin power metal -lähettiläisiin lukeutuva Falconer palaa kuusivuotisiksi venähtäneiltä talviuniltaan.

Yhtyeen primus motorin, kitaristi Stefan Weinerhallin mukaan yhdeksäs Falconer-levy tuo yhtyeen musiikkiin paljon uusia ja monipuolisia kulmia, mikä toki totta onkin. Bändin vahvasti keskiaikaisia skandinaavisia sointumaisemia huokuva metalli on From a Dying Emberillä aiempaa koristellumpaa, melodisempaa ja ehkäpä nopeampaakin, mutta perusteiltaan albumi on tuttua Falconeria.

Ja Falconer ei olisi Falconer ilman laulajaansa Mathias Bladia, jonka stereotyyppisesti klassista skandinaavista äänenväriä ja toteavaa lausuntatyyliä ei voi kuulla muualla. Bladin teatraalinen artikulointi värittää From a Dying Emberin kiireestä kantapäähän niin englanniksi kuin erityisesti miehen äidinkielellä ruotsiksi.

From a Dying Ember ei sisällä hätäisen kuuntelijan pikaruokaa vaan paneutumista vaativaa epiikkametallia. Lopulta levy palkitsee moniulotteisuudellaan ja korkealla laadullaan.