Ei nouse kliimaksiinsa – arviossa Draugurinn

Julkaistu Infernossa 7/2022.

20.10.2022
DRAUGURINN
Minningar úr undirheimum
NORDVIS

Erinäisissä black metal -yhtyeissä vaikuttanut multitalentti ruotsinislantilainen Draugurinn perusti omaa nimeään kantavan, synkkää ambientia, dronea ja ritualistista pakanamusiikkia soittavan yhtyeen vuonna 2008. Minningar úr undirheimum on naisen kuudes levy.

Hyvin monotonisista ja itseään toistavista elementeistä koostuva musiikki on paikoitellen ihan mielenkiintoista, mutta sortuu pitkässä juoksussa tavanomaisuuteen. Draugurinn ei nouse koskaan kliimaksiinsa, vaan pysyy melko laimeana kokemuksena. Onneksi levy ei lähde keulimaan pituudella, vaan on maltillisesti vain puolituntinen.

Draugurinnin pienimuotoinen musiikki jää armottomasti isompien esikuviensa jalkoihin. Kyllähän myös esimerkiksi Heilung ja Wardruna säveltävät kappaleensa yksinkertaisia elementtejä käyttäen, mutta heidän biiseissään on kiehtovia koukkuja ja mieleenpainuvia melodioita, joiden avulla ne leijuvat aivan omissa ulottuvuuksissaan. Draugurinnin musiikissa tätä taituruutta ei ole kuultavissa – ehkä tarkoituksella, ehkä ei.

Rituaalipakanagenressä on nykyään jumalattoman kovatasoisia bändejä, eikä näin kotikutoisille yhtyeille jää tilaa, ellei tee jotain poikkeuksellisen omaperäistä. Draugurinnin musiikki kalskahtaa huonolla tavalla 1990-lukulaiselta.

Lisää luettavaa