Ei tätä voi jaksaa kuin vannoutunein folk metal -fanaatikko – arviossa Steignyr

Julkaistu Infernossa 7/2019.

Steignyr
Myths Through the Shadows of Freedom
Art Gates

No niin. Kelttiläistyypistä folk-kuoloa viikinkimytologiasanoituksilla suoraan Barcelonasta. Laulaja-kitaristi Juan Molinan taiteilijanimi on kaikessa komeudessaan Jön Thörgrimr Fjölnir. Levyllä on 13 biisiä ja mittaa yli tunti. Näistä lähtökohdista sitten.

Yllättävistä, rohkeista ja ”eksoottisista” kombinaatioista on syntynyt joskus hienoa musiikkia. Nyt ei ole näin. Myths Through the Shadows of Freedom tarjoaa kyllä kerroksia, kun koskettimet ja kitarat touhuavat kaiken aikaa tarttuvahkojen kuvioidensa parissa, mutta kaikki on niin monta kertaa pureskeltua, ettei mistään saa irti mitään.

Pillipiiparoinnin päällä dominoi muhkea örinä, joka on aivan toimivaa ja kääntää yhtyeen folk-kelkkaa enemmän kuolon kuin blackin suuntaan. Liian pintaan jätetty laulu alkaa kuitenkin jossain vaiheessa puuduttaa, eivätkä itse musiikki ja levyn soundit ole riittävän raskasta maastoa kunnon murinalle.

Kyseessä on vuodesta 2011 tanhunneen Steignyrin neljäs levy, ja sen musiikin luomiseen on varmasti käytetty aikaa. Lopputulos puhuu silti puolestaan: ei tätä voi jaksaa kuin vannoutunein folk metal -fanaatikko. Jos siis tunnistat itsesi sellaiseksi, ei muuta kuin levyä haltuun ja jalalla koreasti.