Genreen vihkiytyneelle todellinen täsmähankinta – arviossa Kamelotin live-dvd

Julkaistu Infernossa 8/2020.

Kamelot
I Am the Empire – Live from the 013
Napalm

Dramatiikkametallin suurimpien joukkoon viimeistään viime vuosikymmenellä itsensä sementoinut floridalaisjuurinen Kamelot julkaisee nykymuodossaan jo toisen hienon livealbumin. Vuoden 2006 One Cold Winter’s Night oli soundeiltaan ja kuvaukseltaan säihkyvä paketti, jonka sisältö ammensi yhtyeen kansainvälisen läpimurron ensimmäisen inkarnaation eli laulaja Roy Khanin aikaisen tuotannon parhaista biiseistä.

Vuonna 2012 Kamelotin ajanlaskussa siirryttiin laulaja Tommy Karevikin aikaan ja otettiin vielä yksi tuotannollinen askel ylöspäin. Ruotsalaissolistin ja yhdysvaltalais-saksalaisen bändin yhteistyö on tuottanut tähän mennessä kolme toinen toistaan uljaampaa levyä, joiden ykköstykeistä päästään nyt nauttimaan keikkatallenteen muodossa.

Livejulkaisujen kyseessä ollen voi aina valittaa settilistan puutteista, mutta I Am the Empiren kohdalla otanta on melko optimaalinen Phantom Divinesta When the Lights Are Downiin ja Sacrimonysta Foreveriin.

Yksi ohjelmiston karamelleista on nyt ensi kertaa keikalla kuultava, vuoden 2015 Haven-levyltä löytyvä kenties hienoin Kamelot-hituri Under Grey Skies. Tommy Karevikin ja Charlotte Wesselsin (Delain) duetto sulattaa sielun. Esitykseen – ja koko julkaisuun – kiteytyy yksi Kamelotin vahvuuksista hyödyntää tausta- ja vierailevia laulajia. Tällä Tilburgin-keikalla lauteilla pyörähtävät Wesselsin lisäksi yhtyeen kanssa aiemmin keikkailleet Amarathen Elize Ryd, Arch Enemyn Alissa White-Gluz sekä sen kanssa nykyäänkin yhteistyötä tekevä Lauren Hart. Jälki on kaikkinensa tyylikkään saumatonta.

I Am the Empire on genreen vihkiytyneelle todellinen täsmähankinta, varsinkin näinä koronantäyteisinä aikoina, jolloin bändien kansainväliset kiertueet loistavat poissaolollaan. Tuore Kamelot-live on dvd-julkaisun aavistuksen turhan sähäkkää leikkausjälkeä lukuun ottamatta likimain täydellinen paketti.