Huojentavan pätevä kiekko – arviossa Sacred Reich

Julkaistu Infernossa 7/2019.

Sacred Reich
Awakening
Metal Blade

Parilla ekalla levyllään niitä kaikkein kovimpia rässipartioita edustanut Phoenixin Sacred Reich palaili lavoille toistakymmentä vuotta sitten ihan vain vanhaa hyvää kamaansa soittaakseen – sitähän yleisö halusi. Vaan niinpä tuppasi uuttakin rallia tulemaan, ja aika vankasta ennakkoskeptisyydestä huolimatta ihan hyvä niin.

Ensimmäisenä uutena biisinä julkaistu Don’t Do It Donnie ei antanut mairittelevaa kuvaa. Punkahtavaa pyrähdystä ei puolituntiselta Awakeningillä löydykään, vaan meininki on enemmän ”oikeata” Sacred Reichia: riffijumitusta ja tuplabassarien möykytystä kipakampien kohtien siivittämänä. Debyytti Ignorancen (1987) tulisuutta ja vauhtia tai The American Wayn (1990) rytmistä riffi-ilottelua on kuitenkin turha odottaa.

Bändi ei ole sama vanha tuttu edes miehistöltään. Kitarassa on vasta 22-vuotias jannu – edellinen Sacred Reich -albumi Heal julkaistiin 23 vuotta sitten – ja rummuissa alkuperäistä rumpalineroa Greg Hallia jo 1990-luvulla seurannut Machine Head -mies Dave McClain. Tämä kuuluu etenkin rumpujen osalta loistavan SR-soundin ja yhden thrashskenen kovimman grooven puuttumisena. Onneksi myllytys on tässäkin formissa varsin asianmukaista.

Biisinkirjoituksen osalta levyssä on mukavasti monipuolisuutta ja melodiaa. Monsteririffit ja soiton groovaava riemu eivät ole ihan niin keskeisessä osassa kuin toivoisi, mutta Phil Rindin laulu on hyvässä terässä ja pitää kohdakkoin yllättävänkin melodiset kappaleet tarttuvina. 

Awakening on huojentavan pätevä kiekko, joka tuntuu asettuvan sujuvasti SE-katalogin jatkumoon hyvien (vaan ei loistavien) Independentin (1993) ja Healin perään.