Idealaatikko kumisee tyhjyyttään – arviossa Nordicwinter

Julkaistu Infernossa 8/2023.

02.11.2023
NORDICWINTER
The Mournful Dawn
NATURMACHT

Tämän nimisellä projektilla ei voi olla muuta tarjottavaa kuin kylmää ja kaihoisaa black metalia. Kanadalaisella Yves ”Evillair” Allairella on vyöllään jo kuusi aiempaa levyä, eikä seitsemäskään lähde rikkomaan hyväksi havaittua kaavaa.

The Mournful Dawn on juuri sitä materiaalia, jota niin moni yhden miehen bedroom black metal -pumppu puskee ulos. Pääosin keskitempoista, melodista, sopivasti särisevää ja ennen kaikkea vahvasti romantisoitua musiikkia, jonka synkkyys kumpuaa ikuisilta tuntuvista talviöistä ja luonnon armottomuudesta.

Nordicwinter operoi samalla saralla Coldworldin ja osin vanhan Summoningin kanssa, mutta idealaatikkonsa tuntuu kumisevan tyhjyyttään. Kappaleet eivät ole missään mielessä huipputasoa eikä musiikin tunnelmakaan tarpeeksi hyytävä, joten The Mournful Dawn on lopulta vaisu esitys.

Nordicwinterin kaltaiselle musiikille löytyy yllättävän paljon kuulijakuntaa. Allairella on käsissään kaikki ainekset, mutta mies pyörittää ideoistaan niin kuivan ja mauttoman pullan, että uusintaan ei kehtaa suositella oikeastaan kenellekään.

Lisää luettavaa