Ihanteellinen tapa tutustua arkkityyppisen hevijollottajan tuotantoon – arviossa Mark Boalsin & Ring of Firen kokoelmalevy

Julkaistu Infernossa 10/2020.

05.02.2021
MARK BOALS & RING OF FIRE
All the Best
FRONTIERS

Mark Boals tunnetaan parhaiten Yngwie Malmsteenin entisenä solistina. Sittemmin hän on luonut uraa niin omalla nimellään kuin Ring of Fire -tittelin alla. Kolmen vuosikymmenen aikana Boals on ehtinyt levyttää myös monien muiden yhtyeiden ja artistien kanssa (Royal Hunt, Uli Jon Roth, Iron Mask, Wolf), ja mies tuntuukin profiloituneen eräänlaiseksi heavy metalin jokapaikanhöyläksi.

Nyt käsillä oleva tuplakokoelma käsittää miehen soolouran, joka koostuu kolmesta omalla nimellä julkaistusta levystä ja neljästä Ring of Fire -albumista. Kaksi ja puolituntiseen pakettiin on saatu mahdutettua materiaalia jokaiselta studioalbumilta.

Siinä missä kevyempi ja suoraan sanoen löysempi debyyttilevy Ignition (1998) meni vielä harjoittelun piikkiin, kaksi vuotta myöhemmin ilmestynyt Ring of Fire oli jo huomattavasti valmiimpi kokonaisuus. Tony McAlpinen, Virgil Donatin ja Vitalij Kuprijin kaltaisten virtuoosien läsnäolo vei musiikkia selkeästi raskaampaan ja teknisempään suuntaan. Kun kyseinen porukka perusti samannimisen yhtyeen, musiikkiin oli hiipinyt aika paljon progressiivisia sävyjä. Boals ei ole kuitenkaan kadottanut missään vaiheessa punaista lankaa, vaan on aina lähestynyt levyjä sävellykset edellä.

Vaikka Boalsin sooloura ei ole isojen hittien täyttämä, miehen tuotannosta löytyy kohtuullinen määrä kelpo ralleja. Muovisempaa halpisjuustomateriaalikin on, mutta ei onneksi mitään täysin kuuntelukelvotonta. Ankea bluesvenyttely I’m Sorry on kyllä siinä rajalla.

Faneille tämä kokoelma ei tarjoa yhtään mitään uutta tai merkittävää. Booklet on niukkainfoinen ja kurjasti suunniteltu. Satunnaiselle kuluttajalle tämä lienee kuitenkin ihanteellinen tapa tutustua arkkityyppisen hevijollottajan tuotantoon.

Lisää luettavaa